Erişilebilirlik

"Floyd Ölmeden Önce 30 Kez 'Nefes Alamıyorum' Dedi"


27 Mayıs 2020 - Minneapolis'te polis nezaretinde hayatını yitiren George Floyd'un anısına düzenlenen tören
27 Mayıs 2020 - Minneapolis'te polis nezaretinde hayatını yitiren George Floyd'un anısına düzenlenen tören

Siyah Amerikalı George Floyd’un polis memuru Derek Chauvin tarafından gözaltına alınırken boynuna bastırıldığı sırada “nefes alamıyorum” ifadesini birçok kez tekrarladığını açığa çıkaran video kaydındaki seslerin metni yayınlandı.

Polis memurlarının üzerlerinde taşıdıkları kameralara yansıyan görüntülerdeki ses kayıtlarında polisin, yere yatırarak boynuna diziyle bastırdığı Floyd’un “Çocuklarıma, onları sevdiğimi söyleyin. Ben ölüyorum” dediği anlar da yer alıyor.

Konuşmaların yer aldığı metin, Floyd cinayetinde yargılanan ve olayın ardından görevden alınan dört polis memurundan biri olan Thomas Lane’in avukatının Minneapolis’teki mahkemeye sunduğu, Lane’e yönelik suçlamaların düşürülmesinin talep edildiği belgeler arasında bulunuyor.

Metinde, Floyd’un yerdeyken neredeyse 30 kez “Nefes alamıyorum” dediği, ayrıca “Ben bittim, bittim! Benim klostrofobim var. Midem ağrıyor, boynum ağrıyor. Her yerim ağrıyor. Su ya da onun gibi bir şeye ihtiyacım var, lütfen! Lütfen! Nefes alamıyorum memur bey” şeklinde yardım istediği de görülüyor.

Nefessiz bir şekilde, Chauvin’e “Beni öldüreceksin!” diyen Floyd’a polis memuru Chauvin’in verdiği karşılıksa, “O zaman konuşmayı bırak, bağırmayı kes! Konuşmak epey oksijen gerektirir” oluyor.

Deşifre metninin başlarında, Floyd’un nefessiz kalmadan önce “Ne gerekirse yaparım! Ne yapmamı istiyorsanız yaparım, karşı çıkmıyorum!” ifadelerini de kullandığı görülüyor.

Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde 25 Mayıs’da polis nezaretinde hayatını kaybeden George Floyd’un davasında, Floyd’un boynuna diziyle bastıran ve ölüme sebebiyet vermekle suçlanan Derek Chauvin’in yanı sıra, diğer polis memurları Thomas Lane, J Alexander Kueng, Thomas Lane veTou Thao da yardım ve yataklık suçlarından yargılanıyor.

Lane’e karşı suçlamaların düşürülmesi talebinde bulunan avukatın mahkemeye sunduğu belgede, Lane’in Chauvin’e, Floyd’u yan yatırmasını söylediği ancak Chauvin’in bunu reddettiği bilgisi de yer alıyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG