Erişilebilirlik

Polonya Cumhurbaşkanı'nın Cenaze Törenine 150 Bin Kişi Katıldı


Dini törenin ardından cumhurbaşkanı ve eşinin cenazeleri, toprağa verilmek üzere Wawel Katedrali’ne götürüldü. Cumhurbaşkanı Kaczynski ve eşinin, Polonya’nın eski krallarının, ulusal kahramanlarının ve şairlerinin gömülü olduğu Wawel Katedrali mezarlığına gömülmesi, ülkede büyük tartışma başlatmıştı

Polonya’nın uçak kazasında ölen cumhurbaşkanı Lech Kaczynski ve eşi Maria’nın Krakow’daki cenaze törenine yaklaşık 150 bin kişi katıldı.

Dini törenin ardından cumhurbaşkanı ve eşinin cenazeleri, toprağa verilmek üzere Wawel Katedrali’ne götürüldü. Cumhurbaşkanı Kaczynski ve eşinin, Polonya’nın eski krallarının, ulusal kahramanlarının ve şairlerinin gömülü olduğu Wawel Katedrali mezarlığına gömülmesi, ülkede büyük tartışma başlatmıştı.

Ancak ellerinde bayraklarla bekleyen çok sayıda Polonyalı, tören kortejinin geçtiği yollarda dizilerek katafalklara çiçekler attı.

Cumhurbaşkanı Kaczynski ve eşi için düzenlenen cenaze töreni, ülkede bir haftadır devam eden yas halini sona erdiriyor. Törene Başkan Barack Obama da dahil çok sayıda dünya lideri katılma sözü vermiş, ancak İzlanda’daki yanardağın püskürttüğü küllerin Avrupa üzerinde hava ulaşımını olumsuz etkilemesi nedeniyle, bu liderlerin büyük bir çoğunluğu Polonya’ya seyahat planlarını iptal etmişti.

Ancak törene Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev’in yanı sıra, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Slovenya, Ukrayna, Letonya ve Estonya cumhurbaşkanları katıldı. Diğer liderler karayoluyla Polonya’ya giderken, Medvedev, Moskova’dan Krakow’a uçakla gitti.

Polonya Cumhurbaşkanı Kaczynski’nin içinde bulunduğu uçak 10 Nisan günü Rusya’nın Smolensk havaalanına yaklaşırken yoğun sis yüzünden düşmüştü. Düşen uçakta Kaczynski ve eşi dışında Polonya’nın üst düzey yetkililerinin de bulunduğu 96 kişi hayatını kaybetti.

Cumhurbaşkanı Kaczynski, 22 bin Polonyalı askeri Sovyet birliklerince öldürüldüğü Katin katliamı kurbanlarını anmak amacıyla Rusya’ya gitmişti.

Polonya’da yeni cumhurbaşkanlığı seçim tarihi bu hafta açıklanacak.

XS
SM
MD
LG