Erişilebilirlik

‘ABD Kaşıkçı Cinayetini Soruşturmaya Devam Edecek’


Avrupa gezisi kapsamında Macaristan’da bulunan Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD’nin Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetini soruşturmaya devam edeceğini söyledi.

ABD’nin bir cinayeti örtbas etmediğini belirten Pompeo, ABD’nin Kaşıkçı’nın ölümünden sorumlu olanlardan hesap sormak için daha fazla eyleme geçeceğini kaydetti.

ABD’de yaşayan muhalif Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı Ekim ayında İstanbul’daki Suudi Arabistan başkonsolosluğunda öldürülmüştü. Suudi Arabistan, Kaşıkçı’nın Suudi yetkililer tarafından öldürüldüğünü itiraf etmiş ancak emrin yönetimdeki lider kadrosundan verildiği iddialarını yalanlamıştı.

Trump yönetiminin 8 Şubat’a kadar Kaşıkçı’nın ölümünden kimin ya da kimlerin sorumlu olduğuna ve Washington’un bu kişilere yaptırım uygulayıp uygulamayacağına ilişkin bir raporu Kongre’ye sunması gerekiyordu.

Cuma günü Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili Pompeo’nun Kongre üyelerine Kaşıkçı soruşturmasıyla ilgili bilgi verdiğini söyledi ancak başka ayrıntı vermedi.

Demokrat Senatör Tim Kaine, Pazar günü raporun Kongre’ye sunulmadığını kaydetmişti.

Senato Silahlı Kuvvetler ve Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Kaine, ‘‘Bu, Trump yönetiminin bir cinayetin örtbas edilmesine yardım ettiği anlamına geliyor’’ diye konuşmuştu.

Kaine, ‘‘ABD hiçbir zaman ahlaki olarak bu kadar iflas etmemeli’’ demişti.

Huawei konusunda uyardı

Pompeo Macaristan’da ayrıca ABD’nin müttefiklerini Çinli telekomünikasyon devi Huawei’nin ekipmanlarını topraklarında konuşlandırmamaları konusunda uyardı ve bunun olması halinde müttefiklik ilişkilerinin zora gireceğini söyledi.

Pompeo Budapeşte’de gazetecilere yaptığı açıklamada ‘‘Onlara bu malzemeyi kullanmalarının hangi yönleriyle fırsat ve risk teşkil ettiğini anlattık’’ dedi.

Macaristan, Pompeo’nun Avrupa ziyaretinin ilk durağıydı. Amerikalı yetkililer ziyaretin Çin ve Rusya’nın son dönemde artan etkisine karşı atılan bir adım olduğunu ifade ediyorlar

Washington Çin’in bölgedeki artan varlığından özellikle de dünyanın en büyük telekomünikasyon malzemesi üreticisi Huawei firmasının Macaristan ve Polonya’da yayılmasından endişe ediyor.

ABD’li yetkililer Huawei’in malzemelerinin casusluk faliyetlerinde kullanılabileceği görüşünde.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG