Erişilebilirlik

Prof. Toprak: 'Başbakanı Eleştirmek İmkansızlaştı'


Fotoğraf: Shreen Asem
Fotoğraf: Shreen Asem
Uluslararası Gey ve Lezbiyen İnsan Hakları Komisyonu’ndan Türkiye’de LGBT haklarına desteği nedeniyle ödül almak için Washington’da bulunan CHP Milletvekili Profesör Dr. Binnaz Toprak, Türkiye’de insan haklarının kaygı verici duruma geldiğini söyledi. Türkiye’nin giderek otoriter bir başbakana sahip olduğunu söyleyen Toprak, bugün artık hükümeti ve özellikle başbakanı eleştirmenin imkansız hale geldiğini belirtti.

Her türlü göstericiye karşı polisin aşırı şiddet kullanıldığını söyleyen Toprak, ülkede fikir özgürlüğü olmadığını, fikrini söyleyen herkesin terörle mücadele yasası kapsamına sokulup uzun süreli hapis cezaları ile yargılandığını söyledi. CHP Milletvekili, çok sayıda hükümeti eleştiren gazetecinin de işini kaybettiğine dikkat çekti.

Türkiye’de LGBT’ler Şiddet Görüyor

LGBT hakları konusunda verdiği bir önerge nedeniyle Uluslararası Gey ve Lezbiyen İnsan Hakları Komisyonu tarafından ödüle layık görülen Profesör Binnaz Toprak, Türkiye’de artık farklı olan herkesin yabancılaştırıldığını söyledi. Farklı oldukları için şiddet gören kimliklerin başında LGBT’lerin geldiğini söyleyen Toprak, bu grubun halktan ve polisten şiddet gördüğüne ve bu kişilere karşı işlenen şiddet suçlarının mahkemelerden indirim aldığına dikkat çekti.

Ancak LGBT’lerin şiddet ve dışlama gören tek grup olmadığını ekleyen Profesör Toprak, Aleviler’in, Romanlar’ın, Kürt öğrencilerin ve mevcut sisteme tepkili herkesin şiddete uğradığını söyledi. Binnaz Toprak, bunun ötesinde “İslami Koalisyon” olarak adlandırdığı gruplara üye olmayanların, iş bulması ve bir yerlere gelmesinin de son derece güç olduğunu belirtti.

“Başkanlık Sistemi Demokrasiyi Bitirir”

Yeni anayasa ve Başbakan Erdoğan’ın getirmek istediği başkanlık sisteminin de özgürlükçü olmayacağını düşünen Binnaz Toprak, yeni anayasanın Türkiye’yi demokrasiden daha da uzaklaştıracağı görüşünde. Profesör Toprak, siyaset bilimi çalışmalarının başkanlık sistemlerinin Amerika dışında tüm ülkelerde demokrasinin sonunu getirdiğini söyledi.

1 Temmuz’a kadar süre verilen Anayasa Komisyonu’nun bu süre içinde çalışmalarını bitirmesinin imkansız olduğunu söyleyen CHP milletvekili, komisyondaki 4 parti arasında anlaşmazlıklar olduğunu kaydetti. Türkiye’de gelinmesi gereken noktanın temel değerler üzerinde konsensüs oluşması olduğunu söyleyen Profesör Binnaz Toprak, bunun da uzun bir süreç olduğunu belirtti. Bazı ülkelerin anayasa sürecinde 6-7 yıl harcadığını ve ortak aklın ortaya çıkması için zaman gerektiğini söyledi.

Amerika’nın Sesi’nden Çağrı Tanyol’un Profesör Dr. Binnaz Toprak’la yaptığı söyleşiyi aşağıdaki linkten dinleyebilirsiniz.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:08:47 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG