Erişilebilirlik

Profesör Hazan: "Türkiye'yle ABD'nin İran Politikaları Örtüşmüyor"


Denver Eyaleti Metropolitan Üniversitesi Siyaset Bilimi Profesörü Robert Hazan'a göre, Suriye politikaları örtüşürken İran konusunda farklılıklar var

Denver Eyaleti Metropolitan Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölüm Başkanı Profesör Robert Hazan, Amerika ve Türkiye'nin Suriye, İran, Irak ve Arap Baharı'yla ilgili politikalarını karşılaştırdı. Profesör Hazan'a göre, Türkiye'yle Amerika'nın Suriye politikaları örtüşüyor çünkü iki ülke de bu noktada Suriye'ye askeri müdahaleye sıcak bakmıyor.

İran konusundaysa Amerika İran'ı soyutlayıcı bir dış politika izlerken,Türkiye komşu ülke İran'a karşı daha yumuşak bir yaklaşımdan yana. Profesör Robert Hazan, İran'ı soyutlamanın iyi bir politika olmadığını söylüyor. Yarın Bağdat'ta yapılacak İran görüşmelerinin olumlu bir adım olduğunu belirten Robert Hazan, İran'a sert çıkmanın bugüne kadar ilerleme sağlanmasını geciktirdiğini savunuyor.

Amerika'nın Arap Baharı'nı hiç beklemediğini ve olup bitenlere hazırlıksız yakalandığını kaydeden Profesör Hazan, bunun ABD'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika politikalarının yeterli olmadığını kanıtladığını belirtiyor.

Türkiye'nin komşularla sıfır sorun politikasını da gerçekçi bulmadığını söyleyen Denver Metropolitan Eyalet Üniversitesi Siyaset Bilimi Profesörü Robert Hazan'a göre, Arap Baharı'nın yolaçtığı karışık ortamın böyle bir dış politikanın uygulanmasını imkansız kıldığı görüşünde.

Profesör Robert Hazan'la Hülya Polat'ın yaptığı söyleşinin tamamını aşağıdaki ses dosyasından dinleyebilirsiniz:


XS
SM
MD
LG