Erişilebilirlik

Putin Geri Adım Atmıyor


AB ve Amerika'nın yeni yaptırımlarına rağmen Kırım’ı Rusya Federasyonu’na katacak anlaşma taslağını imzalayan Vladimir Putin, yarımadanın daima Rusya’nın ayrılmaz parçası olduğunu söyledi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım’ın geçmişten bu yana Rusya’nın ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi. Kırım’ın Rusya için ne kadar önemli olduğunu parlamentoya hitaben yaptığı konuşmada anlatan Putin, dün Kırım’ı Rusya Federasyonu’nun parçası haline getirecek anlaşma taslağını imzalamıştı. Anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için Rus Parlamentosu’nun da onayını alması gerekiyor.

Amerika ve Avrupa Birliği, Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılması kararının çıktığı Pazar günkü referandumun meşru olmadığında ısrarlı.

Ancak Vladimir Putin, referandumun demokratik kurallara ve uluslararası hukuka uyduğunu söylüyor.

Biden Avrupa'da

Öte yandan Başkan Yardımcısı Joe Biden Rusya’nın Kırım’ı işgali nedeniyle kaygılanan bölge ülkeleriyle görüşmek için Polonya’da bulunuyor. Biden, Polonya ve Baltık ülkeleri Estonya, Letonya ve Litvanya’nın liderleriyle biraraya gelecek.

Amerika ve AB, yaptıkları çok sayıda uyarıdan sonra Kırım’daki referandumu destekleyen Rus yetkililere yönelik ilk yaptırımları uygulamaya başladı.

Başkan Obama, yedi Rus ve iki Ukraynalı ve iki Kırımlı yetkilinin malvarlıklarını dondurma kararı aldıklarını bildirdi. Obama, Amerika’nın Ukrayna hükümetine sağladığı “sarsılmaz” desteğin süreceği konusunda da söz verdi.

Rusya’nın kışkırtıcı tavırlarının küresel arenadaki yerini sarsmaktan ve kendini dünyadan soyutlamaktan başka işe yaramayacağını belirten Başkan Obama, uluslararası toplumun Ukrayna’nın bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü ihlal eden her türlü adıma karşı tavır alacağına dair söz verdi. Ukrayna’ya müdahalesinin Rusya’yı diplomatik açıdan tüm dünyadan tecrit edeceğini hatırlatan Obama, Rus ekonomisinin da bundan büyük zarar göreceğinin altını çizdi.

Vladimir Putin’e yönelik yaptırımlar şimdilik sözkonusu değil, ancak Obama’nın dün açıkladığı yaptırımların hedef aldığı isimler arasında Putin’in yardımcıları ve danışmanları bulunuyor.

Yardımcısı Joe Biden’ın Avrupa’da NATO liderleriyle Kırım krizini ele aldığını belirten Başkan Obama da haftaya Avrupa’ya gidecek.

Avrupa Birliği de 21 Rus ve Ukraynalı yetkiliye ticari yaptırımlar ve seyahat kısıtlamaları getirdi.

New York’ta ise BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Pazar günkü referandum nedeniyle derin bir hayal kırıklığı içinde olduğunu dile getirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG