Erişilebilirlik

Putin Kremlin'de İlk Yılını Tamamladı


Vladimir Putin’in bir dönem daha cumhurbaşkanlığı yapmak üzere Kremlin’e döndüğü 7 Mayıs 2012’nin üzerinden bir yıl geçti. Moskova sokaklarında toplanan 20 bin gösterici bugün seçim sonuçlarını protesto ederken tutuklanan 20’den fazla kişinin serbest bırakılmasını istedi.

Son bir yıl içinde Rusya’da muhalefetin ve sivil toplumun susturulması için bir dizi yasa çıkarıldı. Putin, Çarlık döneminde aristokrasinin sadık askerleri olan Kazaklar’a tekrar Moskova sokaklarda devriye görevi verdi. Kremlin’in ülkede muhalefete ne kadar hoşgörü göstereceğinin erken bir sinyali Moskova’da katedralde yaptıkları gösteri nedeniyle tutuklanan Pussy Riot grubu üyelerinin davasında ortaya çıkmıştı. Göstericilerden ikisi ikişer yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Rusya Cumhuriyet Partisi lideri Vladimir Rijkov, Cumhurbaşkanı Putin’in geçtiğimiz yıl içinde sokak gösterilerini, ifade özgürlüğünü, hükümet ve kiliseyi eleştirmeyi engelleyen yasalar çıkardığını söylüyor.

Bugünlerde sokak gösterileri bir yıl öncesine göre daha küçük çaplı.

Devletin görevlendirdiği müfettişler yeni bir kampanyanın parçası olarak sivil toplum kuruluşlarının yabancı kaynaklardan para alıp almadığını soruşturuyor. Bu tip kaynaklardan para alan kurumlar “ajan” olarak sınıflandırılıyor.

Ancak Kremlin yanlısı Genç Muhafızlar grubu liderlerinden Ekaterina Stenyakina, kamuoyu araştırmalarında Putin’in yüzde 60’ın üzerinde destek gördüğünü hatırlatıyor. Stenyakina, Putin’den hoşlanmayanların parti kurarak, aday olarak siyasi sürece katılabileceğini söylüyor.

Bazı muhalefet liderleri taktik değiştirerek sokak gösterileri düzenlemek yerine Eylül ayındaki yerel seçimlerde kazanabilecek adayları desteklemeye başladı. Demokratik Tercih Partisi Genel Başkanı Vladimir Milov, güçlü partiler ve belediye başkanı adaylarıyla seçmenlere çekici gelecek alternatifler yaratılabileceğini belirtiyor.

Ülkede hükümet olduğu kadar Ortodoks Kilisesi’ni de eleştirmek zorlaşırken, genel muhafazakarlaşmanın bir başka yönünü de eşcinsellere yapılan baskılar oluşturuyor. Bu ay sonunda Rusya Parlamentosu’nun metni çok da açık olmayan bir tasarıyı görüşerek, reşit olmayanlara “eşcinsellik propagandası” yapmayı yasaklayan bir yasa çıkarması bekleniyor. Fransa geçtiğimiz ay eşcinsellere evlenme hakkı tanıyan 9’uncu Avrupa ülkesi olurken Rusya bu konuda aksi yönde ilerliyor.

Ancak Putin’in bu konudaki tutumu Rus halkının beklentilerine aykırı değil. Yapılan bir anket halkın üçte 2’sine yakınının “eşcinsel propaganda”yı yasaklayan yasalara destek verdiğini ortaya koydu. Rus halkının çoğunluğu eşcinsellikle ilgili kitaplar, filmler ve gösterilerin yasaklanmasına destek veriyor. Rusya Cumhuriyet Partisi lideri Rijkov da Putin’in bu konudaki tutumunun halkın yüzde 90’ının görüşleriyle paralel olduğunu söylüyor.

Uzmanlara göre, Putin’in son dönem cumhurbaşkanlığı, siyasi haklardan insan haklarına kadar Rusya’nın her yönüyle giderek Batı değerlerinden uzaklaştığını ortaya koyuyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG