Erişilebilirlik

Putin: “Rusya nükleer savaşa hazır”


Putin, devlet televizyonuna açıklamasında Amerikan seçimleriyle ilgili de konuştu
Putin, devlet televizyonuna açıklamasında Amerikan seçimleriyle ilgili de konuştu

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada ülkesinin nükleer savaşa hazır olduğunu belirtti, bununla birlikte “her şey o yöne doğru gitmiyor” ifadesini kullandı.

Rusya’nın tam olarak nükleer savaşa hazır olduğunu kaydeden Putin, her şeyin o yöne doğru gitmediğini söyledi.

15-17 Mart’ta Rusya yapılacak devlet başkanlığı seçimini kazanmasına kesin gözüyle bakılan Putin, bağımsızlığı tehlikeye girdiğinde Rusya’nın nükleer silahları kullanmaya hazır olacağını söyledi.

Askeri açıdan nükleer savaşa hazır olduklarını kaydeden Putin, Amerika’nın askerlerini Rus ya da Ukrayna topraklarına konuşlandırması durumunda Moskova’nın bunu müdahale olarak algılayacağını söyledi.

Amerika’da Rus-Amerikan ilişkilerinde yeterli sayıda uzman olduğunu kaydeden Putin, bu nedenle her şeyin nükleer savaşa doğru gittiğini sanmadığını söyledi ama buna hazır olduklarını belirtti.

Amerika’nın nükleer testler yapması durumunda Rusya’nın da aynısını yapabileceğini belirten Putin, bununla birlikte buna gerek olmadığını ama aynısı yapabileceklerini vurguladı.

Rusya’nın Ukrayna’da hiçbir zaman nükleer silah kullanmaya gerek duymadığını kaydeden Putin, “Neden kitle imha silahı kullanalım? Böyle bir ihtiyaç hiç olmadı” ifadelerini kullandı.

Rusya dünyada en fazla nükleer silaha sahip ülke

Federation of American Scientists-Amerikan Bilimcileri Federasyonu verilerine göre Putin 5800 nükleer silahı kontol ediyor.

Bunların 1200’ünün kullanılmaz durumda olduğu düşünülse de 4380’inin uzun ve kısa menzilli taktikesel nükleer silahlar olarak kullanılmak için depolarda bulunduğu belirtiliyor.

"Anlamsız adım"

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelikleriyle ilgili de konuşan Putin, iki ülkenin NATO’ya üye olmasını “anlamsız adım” olarak niteledi. Finlandiya sınırında şu ana kadar askerleri olmadığı ama artık olacağını söyledi.

Amerikan seçimlerine de değinen Putin, Rusya’nın herhangi bir seçime müdahale etmediğini ve Amerikan halkının seçeceği liderle çalışacağını belirtti.

AB ya da NATO üyesi ülkelere “durum kontrolden çıkabilir” uyarısı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova da Çarşamba günü gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna çevresindeki durumun tehlikeli bir hal aldığını ve risklerin giderek arttığını söyledi.

Maria Zaharova, "Bir ya da iki AB ya da NATO üyesi ülkenin kötü niyetli provokatif eylemleri sonucunda Ukrayna krizi kesinlikle coğrafi sınırlarının ötesine geçebilir, tamamen farklı bir boyut kazanabilir ve kontrolsüz bir şekilde gelişebilir" dedi.

Sözcü Zaharova, Moskova'nın Batı'nın şu anda "uçurumun kenarında" yürüdüğüne ve Ukrayna konusundaki eylemleriyle dünyayı da “uçuruma ittiğine” inandığını söyledi.

Zaharova, "Batı sadece kendi jeopolitik hırslarını değil, diğer ülkelerin meşru çıkarlarını da hesaba katmayı öğrenmek zorunda kalacak" dedi.

"Dolayısıyla bugün sorulması gereken soru, gerilimin daha da tırmanması riskinden nasıl kaçınılacağıdır. Bu riskler tüm mantıklı insanlar için açık ve korkutucudur" diyen Zakharova, Batı'ya Rusya'yı stratejik olarak yenme fikrinden vazgeçmesini ve Ukrayna'yı para ve silahla desteklemeyi bırakmasını tavsiye etti.

Sözcü, "Bunun kelimenin tam anlamıyla şiddetli tartışmalara neden olacağının farkındayım, ancak bir noktada yapılması gerekecek ve ne kadar erken yapılırsa, o kadar az insan ölecek ve prensipte daha az insan acı çekecek" diye ekledi.

Batı, şu anda Ukrayna topraklarının neredeyse beşte birini kontrol eden ve Batı ve Ukrayna'dan çok daha hızlı silahlanan Rusya'ya karşı Kiev'i nasıl destekleyeceğini düşünüyor.

Kiev, ulusal kimliğini silmek için tasarlanmış emperyal tarzda bir fetih savaşına karşı kendini savunduğunu söylüyor.

Rusya, düşman olarak gördüğü Batı'ya karşı kendi güvenliğini sağlamak ve Ukrayna'nın güneydoğusundaki Rusça konuşan nüfusu korumak için Şubat 2022'de Ukrayna'ya on binlerce asker gönderdiğini ve bunu "özel bir askeri operasyon" olarak adlandırdığını söylüyor.

Forum

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG