Erişilebilirlik

Putin'den Ukrayna'da ”Yeni Nazizm'e” Karşı Stalingrad Vurgusu


Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin
Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Sovyet ordusunun 80 yıl önce Stalingrad'da Nazi Alman kuvvetlerini mağlup etmesine atıfta bulunarak, Rusya'nın, yeniden canlandığını iddia ettiği “Nazizm'in pençesindeki” Ukrayna'yı yenilgiye uğratacağını söyledi.

1961 yılına kadar adı Stalingrad olan Volgograd kentinde konuşan Putin, Ukrayna'yı silahlandırdığı gerekçesiyle Almanya'yı eleştirdi ve nükleer silahlar da dahil Rusya'nın tüm cephanesini kullanmaya hazır olduğunu söyledi.

Subaylardan ve yerel gençlik örgütlerinden oluşan kitleye hitap eden Putin, ”Ne yazık ki Nazizm ideolojisinin modern şeklinin ve oluşumunun bir kez daha ülkemizin güvenliğini doğrudan tehdit ettiğini görüyoruz” dedi.

Putin, ”Batı'nın toplu saldırganlığını tekrar tekrar püskürtmek durumundayız. İnanılmaz bir durum, ama gerçek olan bu: bir kez daha üzerlerinde haç olan Alman Leopard tanklarıyla tehdit ediliyoruz” şeklinde konuştu.

Rus yetkililer, Rus kuvvetlerinin yaklaşık bir yıl önce Ukrayna'ya girmesi sonrasında Naziler'e karşı verilen mücadeleyle paralellikler çiziyor.

Sovyetler Birliği'nin eski bir parçası olan ve Hitler'in kuvvetlerinin hedefinde yer alan Ukrayna, “emperyalist işgal” diye tanımladığı savaş için uydurulan “sahte bahaneler” olarak nitelediği bu paralellikleri reddediyor.

Sovyetler Birliği'nin Kızıl Ordusu'nun 1 milyon kayıp verdiği, 1942-1943 yıllarında Alman işgal güçlerinin belini kıran Stalingrad muharebesi, İkinci Dünya Savaşı'nın en kanlı muharebesi olarak biliniyor.

Putin, Rusya'nın Ukrayna'da galip geleceğini iddia ederken Stalingrad'daki savunma güçlerinin ruhuna atıfta bulundu ve Stalingrad muharebesinin, ”Rus halkının yok edilemez doğasının” simgesi haline geldiğini söyledi.

Putin, ”Almanya dahil Avrupa ülkelerini Rusya'yla yeni bir savaşın içine çekenler, savaş alanında Rusya'ya karşı zafer kazanmayı bekleyenler, belli ki Rusya'yla girişecekleri modern bir savaşın kendileri için oldukça farklı geçeceğinin bilincinde değiller” ifadelerini kullandı.

Rusya Cumhurbaşkanı, ”Biz tanklarımızı onların sınırlarına göndermiyoruz ama karşılık verecek güce sahibiz. Bu, zırhlı araçların kullanımıyla da sona ermeyecek, herkesin bunu anlaması şart” dedi.

Zafer yürüyüşü

Putin, konuşmasının sonunda dinleyiciler tarafından ayakta alkışlandı.

Rusya Cumhurbaşkanı Putin, Stalingrad savunmasını yöneten Sovyet mareşalin mezarına çelenk koydu.
Rusya Cumhurbaşkanı Putin, Stalingrad savunmasını yöneten Sovyet mareşalin mezarına çelenk koydu.

Konuşmasından önce Stalingrad savunmasını yöneten Sovyet mareşalin mezarına çelenk koyan Putin, kentteki anıtı ziyaret etti ve muharebede ölenler anısında bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Zafer yürüyüşünü izlemek üzere binlerce kişi, Volgograd sokaklarını doldurdu. Uçaklar havada gösteri yaparken hem modern hem de İkinci Dünya Savaşı'na ait tanklar, caddelerden geçti.

Bazı modern araçların üzerlerinde, Ukrayna'daki Rus kuvvetlerinin simgesi olan 'V' harfinin boyalı olduğu görüldü.

Kutlamaların odak noktası, Volga Nehri'ne bakan bir tepede bulunan Mamayev Kurgab anıtıydı.

Beş ay süren muharebe, Sovyet lider Josef Stalin'in adını taşıyan kenti yerle bir etmiş, çatışmalarda her iki taraftan toplam 2 milyon kayıp verilmişti.

Dün Volgograd'a Stalin'in ve Sovyet mareşalleri Georgi Jukov ve Aleksander Vasilyevski'nin yeni heykelleri dikildi.

Rus siyasetçiler ve okul kitapları, son yıllarda, milyonlarca kişinin öldüğü açlık, kıtlık ve siyasi baskı döneminde ülkenin başında bulunan Stalin'i, Sovyetler Birliği'ni bir süper güce dönüştüren başarılı bir savaş dönemi lideri olarak yansıtıyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG