Erişilebilirlik

Putin'den Snowden'a Vatandaşlık


Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Ulusal Güvenlik Dairesi’nin (NSA) eski çalışanı Edward Snowden'a vatandaşlık verdi.

2013'te NSA'nın yurtiçi ve uluslararası izleme operasyonlarıyla ilgili geniş kapsamlı gizli belgeleri sızdıran 39 yaşındaki Snowden, daha sonra ABD'den kaçmış ve Rusya tarafından kendisine sığınma hakkı tanınmıştı.

Amerikalı yetkililer yıllardır Snowden'ın teslim edilmesini ve casusluk suçlamasıyla hakkında adli kovuşturma başlatılmasını istiyordu.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price da bugün yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Edward Snowden'ın Amerikan vatandaşlık statüsündeki herhangi bir değişiklikten haberdar olmadığını söyledi. Price, Washington'un Snowden hakkındaki pozisyonunun değişmediğini de sözlerine ekledi.

Snowden'dan henüz konuyla ilgili yorum gelmedi. Snowden'ın ismi Putin tarafından imzalanan 72 yabancı ülke doğumlu kişiye vatandaşlık veren kararnamede yer aldı.

Bu durum bazı Ruslar'ın şakayla karışık ''Snowden da askere alınacak mı?'' sorularına neden oldu. Putin, Ukrayna savaşı nedeniyle beş gün önce Rusya'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk seferberliğini ilan etmiş ve 300 bin yedek askerin Ukrayna'ya gönderileceği belirtilmişti.

Snowden'ın avukatı Anatoly Kucherena ise daha önce Rus ordusunda görev yapmamış olması nedeniyle müvekkilinin silah altına alınmayacağını belirtti.

Kucherena Snowden'ın 2020 yılında bir erkek çocuk sahibi olduğu eşi Lindsay Mills'in de vatandaşlık başvurusunda bulunacağını belirtti.

2020'de kalıcı oturma izni verilmişti

Rusya 2020'de Snowden'a kalıcı oturma izni vermiş ve böylece Rus vatandaşlığına giden yolu açmıştı.

Aynı yıl ABD'de temyiz mahkemesi Snowden'ın ifşa ettiği programın yasadışı olduğu hükmüne varmış ve bu programı savunan istihbarat liderlerinin doğruyu söylemediğine kanaat getirmişti.

Geçmişte kendisi de Rus istihbaratına liderlik yapmış olan Putin, 2017'de yaptığı açıklamada Rusya'daki yaşantısını dikkat çekmeden sürdüren Snowden'ın ABD'nin sırlarını sızdırma konusunda hatalı olduğunu ancak vatan haini olmadığını belirtmişti.

Snowden NSA'in Amerikan internet şirketlerinden nasıl yüklü miktarda bilgi topladığını gösteren belgeleri, gizli istihbarat bütçesinin ayrıntılarını ve Amerikan devletinin müttefik ülke liderleri dahil yabancı yetkilileri izleme faaliyetlerini sızdırmıştı.

Snowden bu bilgileri ABD istihbarat teşkilatının çok ileri giderek sivil özgürlükleri ihlal ettiği görüşünde olduğu için sızdırdığını söylemişti. Snowden ihbarcı olması durumunda dönemin başkanı Barack Obama yönetiminin harekete geçeceğine inanmadığını belirtmişti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG