Erişilebilirlik

Putin'in Konuşması Gerginliği Azalttı


Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin basın toplantısında soruları yanıtlarken
Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin basın toplantısında soruları yanıtlarken
Rusya Cumhuraşkanı Vladimir Putin, Ukrayna’daki Rus vatandaşlarının can güvenliğini sağlamak için tüm seçenekleri kullanmaya hazır olduğunu ancak kuvvet kullanmanın son seçenek olduğunu söyleyerek Soğuk Savaş dönemini anımsatan Doğu-Batı gerginliğini azalttı.

Putin’in Moskova’da düzenlediği basın toplantısında şu an için kuvvet kullanmaya ihtiyaç olmadığını açıklaması üzerine Moskova borsası yükseldi. Ardından Pazartesi günü düşme gösteren New York borsası da yükselişe geçti.

Putin basın toplantısından önce Ukrayna sınırın yığılan Rus kuvvetlerinin askeri tatbikatının sona erdiğini açıkladı. Putin tatbikata katılan onbinlerce askere üslerine dönme verdi. Putin Kırım’da resmi binalar ve tesisleri kontrol altına alan silahlı kişilerin yerel gruplar olduğunu da savundu.

Amerika ve Avrupa ülkeleri, Ukrayna’ya bağlı Kırım Yarımadası’ndaki askeri önlemleri nedeniyle Rusya’ya karşı ekonomik yaptırım uygulama seçeneğini gözden geçiriyor.

Ancak Putin basın toplantısında Rusya’ya yaptırım uygulamayı düşünenlerin bundan kendilerinin göreceği zararları da düşünmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Devrik lider Viktor Yanukoviç’in Kiev’den kaçmasından sonra yaptığı ilk açıklamada Putin, Ukrayna’daki gelişmeleri anayasaya aykırı bir darbe olarak tanımladı ve “siyasi geleceği ortadan kalkmış olsa da” Yanukoviç’in halen ülkenin meşru lideri olduğunu söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry Salı günü Ukrayna’da geçici hükümetin liderleriyle görüşerek ülkesinin Ukrayna’nın egemenliğine verdiği desteği bir kez daha dile getirecek.

ABD Savunma Bakanlığı da Rusya üzerinde baskı oluşturma çabaları çerçevesinde Moskova ile askeri düzeydeki ilişkilerin askıya alındığını açıkladı.
Bakanlık sözcüsü John Kirby, karar çerçevesinde ortak tatbikat, ikili görüşmeler, karşılıklı liman ziyaretleri de ve konferans planlarının askıya alındığını söyledi.

AB Dışişleri Bakanları da Rusya’ya Ukrayna’daki birliklerini çekmesi için Perşembe gününe kadar süre tanıdı, aksi takdirde yaptırım uygulanacağını bildirdi.

Bu arada Rusya, Ukrayna’daki liderlerden 21 Şubat günü devrik lider Yanukoviç’le imzalanan anlaşmanın koşullarına uymasını istedi.

Ancak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki Pazartesi günü yaptığı açıklamada bu anlaşmanın artık “temel” alınamayacağını, mevcut son gelişmelerin bu anlaşmanın koşullarının işlerliğini yitirmesine neden olduğunu dile getirdi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG