Erişilebilirlik

PYD Lideri Salih Müslim’den Yakalama Kararına Tepki


PYD Lideri Salih Müslim’den Yakalama Kararına Tepki
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:09 0:00

Türk hükümetinin hakkında yakalama kararı çıkardığı ve şimdi de kırmızı bülten talebinde bulunmaya hazırlandığı PYD lideri Salih Müslim, suçlamaları reddederek, kararı kimsenin ciddiye almayacağını ve bir etkisinin olmayacağını savundu.

Skype üzerinden Amerika’nın Sesi Kürtçe Bölümü’nün sorularını yanıtlayan Müslim, Türkiye’nin demokratik kurumların olmadığı bir ülkeye dönüştüğünü ileri sürerek, “Tek bir sultanın emriyle böyle bir ferman çıkarılabiliyor” ifadesini kullandı.

PYD olarak son dönemde Avrupa’daki aktif temasları ve farklı ülkelerle siyasi ilişkilerinin, Türkiye’nin böyle bir karar almasında rol oynamış olabileceğini öne süren Müslim, “Bizim aktifliğimizi etkilemek için sarf edilen bir çabadır. Etkili olacağını sanmıyorum” dedi.

Müslim, “Türk hükümeti, Kobani ve Afrin kantonlarının birleşmesini engellemeyi amaçladıklarını açıkça söylüyor. Neden Türkiye bunu kendisine tehlike olarak görüyor. Siz Suriye Kürtleri olarak Türkiye için tehlike misiniz?” şeklindeki soruyu da şöyle yanıtladı:

“Birleştirmek gibi derdimiz yok. Türkiye’nin gerçekten niye orada bulunduğu falan Kürtler meselesi değil, ancak söylemediği bazı şeyler var. Yani ‘hem DAEŞ’le ilişkiyi kesmemek için ordayım, Türkiye’yle DAEŞ arasındaki koridoru kapatmamak için oradayım’, bunu diyemez, onun için başka bir bahane aramak (lazım), Kürtlerin birleşmesi…Kürtlerin birleşmesi ya da birleşmemesi onun sorunu değil. Suriye’nin özgürleştirilmesini, federal bir sistem istiyoruz. Bunu da istemiyor, ‘işte Kürtler böyle yapacak şöyle yapacak’… Kürtlerin öyle bir niyeti yok. Kürtler demokratik Suriye içinde zaten kendiliğinden birleşecekler. Yani Türkiye istese de istemese de bu böyle olacak. Ancak öne sürdüğü bu bahanelerle, başka nedenleri, gerçek nedenleri söyleyemediği için bunları ileri sürüyor, bunlar da gerçekdışıdır.”

‘PKK ile organik bağımız yok’

Müslim bir soru üzerine, PYD olarak tüm Kürt partileriyle iyi ilişkiler içerisinde olduklarını, buna PKK’nın da dahil olduğunu ancak PKK ile bunun ötesinde bir organik bağlarının bulunmadığını söyledi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG