Erişilebilirlik

Rabbani’nin Ölümünde Pakistan Parmağı


Afgan Devlet Başkanı Hamit Karzay ve yardımcıları Kasım Fehim ile Kerim Halili Rabbani'nin 23 Eylül'deki cenaze töreninde
Afgan Devlet Başkanı Hamit Karzay ve yardımcıları Kasım Fehim ile Kerim Halili Rabbani'nin 23 Eylül'deki cenaze töreninde

Afganistan istihbarat dairesi Rabbani suikastının Pakistan’da planladığını gösteren kanıtları İslamabat hükümetine sundu.

Eski cumhurbaşkanı ve Afgan Barış Konseyi Başkanı Burhaneddin Rabbani, kendisine Taliban’dan önemli bir mesaj getirdiğini ileri süren bir intihar bombacısı tarafından öldürülmüştü. Saldırının sorumluluğunu henüz hiçbir grup üstlenmedi.

Afgan istihbarat yetkilileri, suikastın, Pakistan Talibanı tarafından, Küette yakınlarındaki Satellite kentinde planlandığı görüşünde. Yetkililere göre, saldırıyla ilgili olarak tutuklanan kişiler, suikasta, Küetta Şürası adıyla bilinen Pakistan Taleban konseyinin karar verdiğini bildirdi.

Afgan yetkilier suikastla ilgili belgelerin Pakistan’ın Kabil büyükelçiliğine teslim edildiğini ve soruşturma raporunun da yakında açıklanacağını söyledi.

Görgü tanıklarına göre, Rabbani, kendisine Taliban’dan mesaj getirdiğini söyleyen kişi tarafından, sarığına gizlediği bombayla, onu kucaklarken öldürüldü.

XS
SM
MD
LG