Erişilebilirlik

Radyasyonun Etkilerinden Kurtulmak Mümkün mü?


Radyasyonun Etkilerinden Kurtulmak Mümkün mü?
Radyasyonun Etkilerinden Kurtulmak Mümkün mü?

Japonya'da 11 Mart'ta meydana gelen deprem ve tsunami felaketinin izleri hala silinebilmiş değil. Depremde soğutma sistemleri büyük zarar gören Fukuşima nükleer tesisinin onarım çalışmaları da devam ediyor. Tesisten sızan radyasyon Tokyo’ya çoktan ulaştı. İçme suyundaki radyasyon seviyesinin çocuklar için tehlikeli olduğunu belirten yetkililer bir yaşından küçük çocuğu olan ailelere binlerce şişe su dağıtıyor.

Radyasyonun zararlı etkilerinden tamamen kaçmak şüphesiz mümkün değil. Ama yine de yapılabilecekler var mı? Bal, tuz ya da yoğurt yemenin gerçekten faydası olabilir mi? Tüm bu soruları İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü'nden Uzman Dr. Yavuz Dizdar'a yönelttik.

Dizdar, radyasyonun zararlı etkilerinden doğrudan korunmak mümkün değil diyor. Uzman doktora göre, radyasyon yağış yoluyla gelirse yağmur altında kalmamak bir ölçüde etkili olabilir. Ancak asıl sorun bu yağmur suyunun toprağa karışması ve oradan da bitkilere ulaşması. Bu bitkiler besin zincirine katıldığında radyasyon insan bedenine de karışmış oluyor.

Uzman, halk arasında bal ve tuz yemenin yararlı olacağı yönündeki inancın doğru olmadığını vurguluyor. Dizdar, radyasyonu besinlerle vücuttan uzaklaştırmanın mümkün olmadığını söylüyor. Yoğurt yemenin yıllardır önerildiğini ancak radyasyonun etkilerini azaltacağı inancının fazla bir bilimsel temeli bulunmadığını da söylüyor uzman doktor.

Dizdar'la söyleşimizin tamamını aşağıdaki medya oynatıcıdan dinleyebilirsiniz.


XS
SM
MD
LG