Erişilebilirlik

Rahim Ağzı Kanserine Yol Açan HPV Aşısıyla İlgili Yeni Tartışmalar


Rahim Ağzı Kanserine Yol Açan HPV Aşısıyla İlgili Yeni Tartışmalar
Rahim Ağzı Kanserine Yol Açan HPV Aşısıyla İlgili Yeni Tartışmalar

Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, HPV olarak bilinen virüslere karşı hem kız hem de erkek çocuklarının aşılanmasının önemine değiniyor. Cinsel yolla bulaşan virüs başta rahim ağzı kanseri olmak üzere bazı kanser türlerinin oluşmasına yol açıyor. CDC şimdiye kadar sadece kız çocuklarının aşılanmasını öneriyordu. Erkeklere de aşının önerilmesiyle tartışmaların daha da büyümesi bekleniyor.

HPV çok sık rastlanan bir virüs. Kadınların yüzde 80’i yaşamlarının bir noktasında HPV kapıyor, ancak çoğu hastalanmıyor. Ancak HPV rahim ağzı kanserine yol açıyor. Amerika Gıda ve İlaç Dairesi 2006 yılında HPV aşısı Gardisil’in kullanımını onayladı. O zamandan beri Amerikalı kızların yalnızca yüzde 50’si aşı yaptırdı. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi bu oranın düşüklüğünün hayal kırıklığı yarattığını bildiriyor.

Aşıyla ilgili tartışmaların temelinde HPV’nin cinsel yolla bulaşması yatıyor. Kimi valiler eyaletlerinde yaşayan tüm kızların aşılanmasını istiyor. Ancak kızlarına aşı yaptırmak istemeyen aileler aşının cinsel faaliyetleri teşvik edici olduğu görüşünde.

Muhafazakar Linda Klepacki, kaygılı olduğunu belirtiyor ve ”HPV cinsel yolla bulaştığından ailelerin çocuklarını aşılatıp aşılatmama hakkına da sahip olması gerekir,” diye konuşuyor.

CDC şimdi de erkek çocuklarının da HPV aşısı olmasını öneriyor. Bunun nedeni cinsel yolla bulaşan HPV’nin baş, boyun, penis ve anüs kanserlerine neden olması.

Doktorlar ailelerin kanserle mücadeleye odaklanmasını ve bunu ahlaki bir konu olarak görmemesini istiyor. Mt. Sinai Tıp Fakültesi’nden Doktor Eric Genden “Bu aşılar çok önemli. Çocuk felci, kabakulak gibi küçük çocukların oldukları diğer aşılar kadar önemli,” diyor.

Erkeklerin de aşı olmasıyla kanser riski taşıyan erkek sayısı azalacak. Böylelikle HPV virüsünün kızlara bulaşması ve kızların rahim ağzı kanserine yakalanma riski de azalacak.

Yeni araştırmalar, HPV’nin kalp hastalığına da neden olduğunu gösteriyor. Kalp hastalığının tüm dünyada bir numaralı ölüm nedeni olduğu düşünülürse HPV aşısının önemi daha da artıyor.

XS
SM
MD
LG