Erişilebilirlik

Rakamlarla 6 Ocak Kongre Saldırısı Soruşturması


Amerikan demokrasisinin temellerini sarsan, 6 Ocak Kongre saldırısına ilişkin soruşturma, ABD Adalet Bakanlığı’nın tarihindeki en kapsamlı soruşturma. Kongre saldırısıyla bağlantılı olarak bugüne kadar 950 kişi hakkında, federal suçlardan iddianame hazırlandı.

Temsilciler Meclisi bünyesindeki komisyon, soruşturmasını tamamlayarak raporunu hazırladı; ancak Adalet Bakanlığı’nın soruşturmasının kapsamı saldırıdan iki yıl sonra bile genişlemeye devam ediyor.

Federal Soruşturma Bürosu (FBI), hala saldırıya katılan başka kişilerin de tespit edilmesi için kamuoyunun desteğini almak amacıyla görüntü ve fotoğraf paylaşıyor.

Soruşturma ekibi, yüz tanıma yazılımı, plaka okuma programları gibi yüksek teknoloji araçlarını kullanıyor.

Kongre saldırısıyla bağlantılı davalar, başkent Washington’da Kongre binasına iki kilometre mesafede bulunan mahkemede görülüyor. Neredeyse her gün bir duruşma yapılıyor. Bu yıl 140 sanığın davasının görülmesi planlanıyor.

484 kişi suçlamaları kabul etti

Adalet Bakanlığı’nın saldırının ikinci yıldönümünde paylaştığı bilgiye göre, bugüne kadar en az 538 dava çözüme kavuşturuldu. Yaklaşık 400 dava, çözüm bekliyor.

484 kişi, haklarındaki ayaklanmayla bağlantılı suçlamaları kabul etti. Bu sanıkların 364’ü, cezanın altı ay ya da bir yıl hapis cezası olduğu kabahat suçunu işlediğini kabul etti.

100’den fazla kişi de daha uzun hapis cezası verilen ağır suçları işlediklerini itiraf etti. 284 sanık, kolluk kuvvetlerine saldırmak ya da engellemekle suçlandı.

En ağır cezayı emekli polis aldı: 10 yıl hapis

2022 yılı sonuna kadar 360’tan fazla sanık hüküm giydi. 200 sanık, 7 gün ve 10 yıl arasında değişen hapis cezaları aldı. 34 sanığa, en az 3 yıl hapis cezası verildi.

Davalarda en ağır cezayı, New York Polis Teşkilatı’ndan emekli Thomas Webster aldı. Webster, 1o yıl hapis cezasına mahkum edildi.

Proud Boys davası

Kongre saldırısına katılan Proud Boys grubunun lideri Enrique Tarrio ve grubun 4 üyesi, isyana teşvik suçundan yargılanıyor.

Davada jüri seçimi geçen ay başladı. Proud Boys üyelerinin ve liderinin yargılandığı davanın, 6 Ocak Kongre saldırısı soruşturmasında önemli bir dönüm noktası olması bekleniyor.

2,7 milyon dolarlık hasar

6 Ocak Kongre saldırısında, 2,7 milyon dolardan fazla maddi hasar meydana geldi. Yargıçlar şimdiye kadar 100’den fazla sanığın toplam 241 bin dolardan fazla para cezası ödemesine karar verdi.

Çok sayıda sanığa da süresi iki haftayla 1 yıl arasında değişen ev hapsi ve 14 bin saatten fazla kamu hizmeti cezası verildi.

Haberde AP’nin konuyla ilgili haberinden bir bölüm kullanılmıştır.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları, gerilim artıyor – 23 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG