Erişilebilirlik

'İran Yılsonuna Kadar Nükleer Silah Üretebilir'


'İran Yılsonuna Kadar Nükleer Silah Üretebilir'
'İran Yılsonuna Kadar Nükleer Silah Üretebilir'

Amerikan istihbarat yetkilileri İran’ın nükleer silah imal etme olasılığını hala kuvvetli bulmakla birlikte Tahran hükümetinin böyle bir karar almadığını söylüyor. Uzmanlarsa Tahran hükümeti böyle bir karar alırsa, İran’ın yılsonuna kadar nükleer silah üretebileceğini ileri sürüyor.

İran’ın nükleer programında ısrar etmesi, Batılı ülkelerle gerginliği arttırdı.

Tahran hükümeti nükleer programının barışçı olduğunda ısrar etse de Uluslararası Atom Enerji Dairesi, İran’ın nükleer silah araştırması yaptığı yönünde kanıtlar ele geçirdiğini bildirdi.

Amerika Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı James Clapper İran’ın bu yönde ilerlemekle birlikte henüz nükleer silah yaptığına inanmadıklarını söyledi.

İran son birkaç aydır bir yeraltı tesisinde uranyum zenginleştiriyor. Son bir araştırmaya göre İran’ın bomba yapması uzun zaman almayabilir.American Enterprise Ensitütüsü’nden Masih Zarif, İran’ın 2012 yazında yeterli derecede yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyuma sahip olacağını, bunun da iki buçuk ayda nükleer bir silah yapmaya yeteceğini söylüyor.

İsrail ise, İran’ın depoladığı uranyumu daha da zenginleştirerek dört atom bombası yapabileceğini savunuyor.

İran, Ortadoğu’da en fazla balistik füzeye sahip ülke. Amerikan istihbarat yetkilileri de İran’ın bu füzelerde kullanmak üzere nükleer başlık yapabileceğini düşünüyor.

Senato İstihbarat Komisyonu üyesi Ron Wyden, İran liderlerinin iktidarlarını kaybetme tehlikesi görmedikleri sürece nükleer silah sahibi olmaktan vazgeçmeyeceklerini söylüyor.

İstihbarat yetkilileri, İran’ın Amerika’ya ait binalar, hatta Amerikan topraklarına saldırma tehlikesinin arttığına dikkati çekiyor. Buna örnek olarak da İran’ın başkent Washington’da bir lokantada Suudi bir diplomatı öldürtmeye çalıştığı iddialarını gösteriyorlar.

Masih Zarif de, İran’ın gittikçe daha saldırganlaştığına, daha da risk almaya hazır olduğuna, savaşı Amerikan topraklarına taşımaya çalıştığına inanıyor.

İran Merkez Bankası, Amerika’nın uyguladığı son yaptırımlardan büyük zarar gördü. Avrupa Birliği de 1 Temmuz’dan itibaren İran petrolüne ambargo uygulayacak. İran riyali hızla değer kaybediyor ve enflasyon tırmanıyor.

Merkezi İstihbarat Dairesi CIA Başkanı David Petraeus da, yaptırımların İran ekonomisini ciddi şekilde etkilediğine dikkati çekiyor.

İran, Hürmüz Boğazı’nı kapatmakla tehdit ediyor. Amerika’ysa buna izin vermeyeceğini açıkladı. Uzmanlara göre, bu da bir çatışma olasılığını arttırdı.


XS
SM
MD
LG