Erişilebilirlik

İran'la İlk Görüşme Bitti


İran'la İlk Görüşme Bitti
İran'la İlk Görüşme Bitti

Cenevre’de İran’la Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya (P5+1) arasında yapılan ilk görüşme sona erdi.

Tarafların, yarın yeniden biraraya gelmeleri bekleniyor.

İran’ın tartışmalı nükleer programıyla ilgili görüşmelerin ilk gününde ilerlemeden sözedilmedi.

Görüşmelerin bu turundan fazla birşey beklemeyen uzmanlar, en büyük umudun taraflar arasında yeniden diyalog kapısının açılması olduğunu vurguluyor.

Görüşmede İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Sait Celili Avrupa Birliği Dışişleri Bakanı Catherine Ashton ve batılı diplomatlarla bir araya geldi.

İran medyasına göre, Celili görüşmelere geçen hafta bir İranlı nükleer bilicinin öldürülmesi olayını şiddetle protesto ederek başladı.

İran Dışşileri bakanı Manuşer Muttaki, Yunanistan’da yaptığı açıklamada görüşmelerin “yapıcı bir anlayışla” devam edeceği ve olumlu sonuç vereceği umudunu dilegetirdi.

İran Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Ali Ekber Salihi, Pazar günü , “sarı pasta” olarak adlandırılan yoğunlaştırılmış uranyum oksit üreterek nükleer enerjide tamamen “kendi kendine yeterli hale geldiklerini” açıkladı. İran devlet televizyonunda açıklama yapan Salihi miktar konusunda bilgi vermedi.

Londra’daki Uluslararası Stratejik Etüdler Enstitüsü uzmanlarından Mark Fitzpatrick, İran’ın nükleer programında kendi kendine yeterli olabileceği iddialarını yalanladı. Fitzpatrick, İran’ın bu aşamaya gelebilmesi için daha iyi uranyum cevherlerine sahip olması gerektiğini söyledi.

Mark Fitzpatrick, uzmanların, İran’ın zaten sarı pasta üretimi yapabildiğinden haberdar olduğunu ama üretimin son derece az olduğunu vurguladı.

Bu arada, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Mike Hammer, “sarı pasta” açıklamasının İran’ın niyeti konusunda duyulan kuşkuları yeniden alevlendirdiğini ve kaygıları arttırdığını söyledi.

Batılı ülkeler İran’ın nükleer silah edinmeye çalıştığından kuşkulanıyor. İran hükümeti bu iddiayı reddediyor.

XS
SM
MD
LG