Erişilebilirlik

Referandum Olaylı Başladı


Sabahın ilk saatleri, güneş yeni yeni yükseliyor. Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinin sokakları hareketli. Kadın, erkek, genç, yaşlı, onlarca kişi oy kullanmak için sandıklara akın ediyor. Yahya Kemal Beyatlı okulunun kapasında da kalabalık beklemeye başlıyor. Saatler 7’yi gösterirken seçmenler içeri alınmaya başlandı. 70’li yaşlarda bir adam, ilk oy kullananlar arasında. Tercihini yaptıktan sonra zarfı sandığa atarken, dilekte bulunuyor ‘Memleketimiz için hayırlısı hangisiyse Allah onu nasip etsin’. Tercihler evet ve hayır olunca, ‘hayır’ temennisi gülüşmelere neden oluyor.

Saatler geçtikçe sandık başları da hareketleniyor. Hareketlilik sadece kent merkezleri değil, köylerde de hemen göze çarpıyor. Diyarbakır Merkez’e bağlı 7 bin nüfuslu Yolboyu köyündeki seçmenler de oy vermek için yollara koyuluyor. Birçoğu yöresel kıyafetli, seçmenler oy kullanabilmek için sandık başlarında sıraya giriyor. Yürümekte zorlanan yaşlılar, yakınlarının yardımıyla sandık başlarına gitti.

Referandum Kanlı Başladı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00

Yolboyu köyünde oy veren bir kadına duygularını soruyoruz, Kürtçe "Hangisi hayırlıysa Allah onu versin” diyerek uzaklaşıyor. Oy verenler sandık başında ayrılmayarak seçimleri takip ediyor. Sadun Çelikhan isimli genç oy kullandıktan sonra şunları söyledi “Oyumu kullandım, başkanlık sistemine hayır diyoruz, kendimiz için, milletimiz geleceğimiz için hayır diyoruz.”

Başka bir köylü ise “Öncelikle vatana millete hayırlı olsun diyorum, Kürtler için de hayırlı olmasını diliyorum. Özgürlüklerinin önünün açılması için oyumu kullandım” sözleriyle duygularını dile getiriyor.

Oy verme işleminin en erken bittiği yer Batman’ın Yolveren Köyü oldu. Seçmenlerinin, köy muhtarı hariç tamamı Avrupa'da yaşayan köyün tek seçim sandığı Demirbilek Köyü’nde kuruldu. Bu sandıkta oy kullanan tek seçmen 78 yaşındaki Muhtar Mehmet Alcu oldu.

Oy kullanma işlemleri sürerken, Diyarbakır’dan kavga haberi geldi. Çermik ilçesine bağlıYabanardı Köyü’nde sandık binasında çıkan kavgada Avdo Yıldız ve oğlu Şeymus Yıldız öldürüldü. İddiaya göre kavgaya, bazı kişilerin başkalarının yerine oy kullanmak istemesiyle başladı. Bu arada parti binalarına çok sayıda ihlal iddiası da ulaştı.

HDP Milletvekili Feleknas Uca da, Diyarbakır’da oy kullananlar arasındaydı. Uca Yenişehir İlçesindeki Gaffar Okkan Lisesi’nde oy kullandı. Oyunu kullandıktan sonra açıklama yapan Uca, referandumun bir başlangıç olduğunu söyledi. Uca, “Özgür bir yaşam için, demokrasi için, eşitlik için herkes oyunu verecektir. Bu ülkede yaşayan tüm halkların geleceği için Kürt, Türk, Arap, Ermeni, Süryani, Roman tüm halklar ve tüm inançların çok kültürlü çok inançlı bir yaşam sürdürebilmesi için bugün bir başlangıçtır. Hayır oyu, ‘Hayır’, özgürlük ve barış sesi olacaktır. Bu halkın geleceği hayırdadır. Bu ateşe bir su dökecek olan bu halkın sesidir çözüm getirecek bu halkın sesidir” dedi.

Öte yandan DBP Şanlıurfa’da çekildiği belirtilen bir video paylaştı. Videoda oy pusulalarına toplu olarak evet tercih ediliyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG