Erişilebilirlik

Referandum Sonrası Evren Hakkında Suç Duyurusu


Kenan Evren (2005)
Kenan Evren (2005)

Anayasa değişikliği paketinin kabulünün ardından İnsan Hakları Derneği ve Mazlum-Der, 12 Eylül 1980 darbesiyle ülke yönetimine el koyan dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren, kuvvet komutanları, 1982 anayasasını hazırlayan Danışma Meclisi üyeleri, eski başbakanlardan Bülent Ulusu, bakanlar, bürokratlar, valiler ve emniyet görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Yüzde 58 gibi yüksek bir oranla kabul edilen, anayasa değişikliğinin belkide ilk somut gelişmesi İnsan Hakları Derneği ve Mazlum-Der’in ayrı ayrı 12 Eylül askeri yönetim döneminin yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunması oldu. Bu konuyla ilgili olarak daha önce yapılan suç duyurularında geçici 15. madde gerekçe gösterilerek takipsizlik kararı verilmişti. Anayasa değişikliğiyle 12 Eylül dönemi yetkililerini koruma altına alan geçici 15. madde kaldırılınca bu konuda yargı yolu açılmış oldu. İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan konuyla ilgili olarak radyomuza şu açıklamaları yaptı.



Şimdi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı yeni düzenleme hakkında zaman aşımının sözkonusu olup olmadığını inceleyecek. İnsan Hakları Derneği ve Mazlum-Der’in dışında “Yetmez Ama Evet Platformu" üyesi 80 kişi de referandumun hemen ardından 1980 ihtilalini yapan Kenan Evren başta olmak üzere zamanın devlet yetkilileri hakkında ‘darbe yaptıkları’ gerekçesiyle suç duyurusunda bulunurken, Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) İzmir İl Yönetimi, yine aynı konuyla ilgili suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.

XS
SM
MD
LG