Erişilebilirlik

Remzi Kartal: 'Çözüm Tek Yanlı Adımlarla Olmaz'


Remzi Kartal (Arşiv, 2005)
Remzi Kartal (Arşiv, 2005)
Kongra Gel başkanlığına seçilen Remzi Kartal, Adalet ve Kalkınma Partisi politikalarının Kürtler’de güvensizlik ve tedirginlik yarattığını söyledi; “kördüğüme dönüştüğünü” söylediği Kürt sorununun çözümü için Türk hükümetine adım atma çağrısında bulundu.

Eski Van milletvekili Kartal, Abdullah Öcalan’ın önderliğinde yürüttükleri politikanın “AKP’yi çözüme zorlamayı esas aldığını” belirtti; iktidar partisinin “adım atmayarak Barış Süreci’ni krize sokması” durumunda, “Kürt halkının kendi olanaklarını zorlayarak mücadeleyi geliştirme ve çözümü zorlama hakkına” sahip olduğunu söyledi.

Remzi Kartal, PKK’nın yönetim kadrosundaki son değişikliği ve nedenlerini Amerika’nın Sesi’ne anlattı, liderlik kadrosunda yapılan değişikliğin tüzüklerinin gerektirdiği olağan değişiklikler olduğunu; Murat Karayılan’ın tasfiyesi iddialarının “yanlış bilgilendirme ve dezenformasyon” amacı taşıdığını savundu.

9. Kongra Gel Genel Kurul toplantısında alınan kararla KCK Yürütme Konseyi’ne başkanlık eden Murat Karayılan’ın yerine Cemil Bayık ve Bese Hozat getirilmişti. Karayılan ise altı kişilik KCK Başkanlık Konseyi’ne üye seçildi.

‘Karayılan 3 dönem üst üste KCK başkanlığı yaptı’

Remzi Kartal, “demokratik verimlilik” açısından tüzüklerinde, iki dönem üst üste aynı görevi yapanların bu göreve bir dönem ara vermesinin öngörüldüğünü, Karayılan’ın olağanüstü koşullardan dolayı aynı görevi üst üste üç dönem sürdürdüğünü hatırlattı.

Bu arada Murat Karayılan Fırat Haber Ajansı’na verdiği demeçte, Remzi Kartal’ın da dikkatini çektiği gibi barış sürecini ilerletme konusunda topun Türk hükümetinde olduğunu vurguladı; önümüzdeki haftanın çok önemli olduğu, bir adım atılmazsa sürecin tıkanacağı uyarısında bulundu. Karayılan, açıklamasında ‘tutuklu Kürt siyasetçiler’ diye tanımladığı cezaevindeki çok sayıda KCK üyesinin serbest bırakılması, Abdullah Öcalan’ın cezaevi koşullarının iyileştirilmesi, koruculuk sisteminin kaldırılması gibi taleplerde bulundu.

Kadınlara pozitif ayrımcılık ve eşbaşkanlık sistemi

Kongra Gel başkanı Kartal, Amerika’nın Sesi’ne verdiği demeçte ayrıca demokratik toplum oluşturma hedefleri çerçevesinde kadınlara yönelik “pozitif ayrımcılık” yapılması amacıyla Kongra Gel yönetiminde “eşbaşkanlık sistemine” karar verdiklerini belirtti.

Kongra Gel başkanı ve eski Van Milletvekili Remzi Kartal’la Amerika’nın Sesi Kürtçe Bölümü’nden Mutlu Çiviroğlu’nun yaptığı söyleşiyi aşağıdaki ses dosyasından dinleyebilirsiniz.
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:35 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG