Erişilebilirlik

Mehmet Şimşek'in kabinede olacağı beklentisi artıyor


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni kabinesinde eski ekonomi bakanı Mehmet Şimşek'e ya maliye bakanı ya da ekonomiden sorumlu cumhurbaşkanı yardımcısı olarak yer vermesine neredeyse kesin gözüyle bakıldığı iddia edildi.

Reuters haber ajansına konuşan dört yetkili, Erdoğan'ın Şimşek'i cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atamayı düşündüğünü, ancak Şimşek'in doğrudan ekonomi politikasından sorumlu bir rolü tercih edeceğini ve bu nedenle şu anda Nureddin Nebati’nin yürüttüğü Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini alabileceğini söyledi.

Ancak yetkililer, henüz nihai bir karar alınmadığını ve Erdoğan'ın fikrini değiştirebileceğini de kaydetti. Cumhurbaşkanlığı ve Şimşek, iddialarla ilgili henüz bir yorum yapmadı.

Şimşek'in kabinedeki olası rolüne ilişkin spekülasyonlar, eski ekonomi bakanının hafta başında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından hız kazandı.

Reuters’a konuşan konuyla ilgili bilgi sahibi üst düzey bir yetkili, Erdoğan ve Şimşek'in iki, iki buçuk saat görüştüğünü söyledi ve "Oldukça iyi bir görüşme oldu. Sadece birkaç nokta üzerinde çalışılıyor. Onlar da kısa sürede tamamlanacak" dedi.

Aynı yetkili, Şimşek'in cumhurbaşkanı yardımcısı olması halinde eski bakan Cevdet Yılmaz'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini üstlenebileceğini söyledi. Yetkili, bir başka eski Hazine Bakanı Lütfi Elvan'ın da ekonomiyle ilgili bir bakanlığın başına getirilmesinin beklendiğini kaydetti.

Reuters, yeni kabinede Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da yer almasına kesin gözüyle bakıldığını belirtti.

‘’Eğer başarı bazı faiz artışları gerektiriyorsa, Şimşek yapacaktır’’

Dört yetkili ayrıca, kabine atamalarının ardından dikkatlerin Merkez Bankası'nın tepesindeki değişime çevrileceğini de belirtti. AK Parti'den bir yetkili, mevcut başkan Şahap Kavcıoğlu'nun değiştirilmesinin "sürpriz olmayacağını" söyledi.

Bir başka üst düzey parti yetkilisi ise Şimşek'in gelişinin ekonomide yeni bir dönemi müjdeleyeceğini ve büyük cari açıklar, azalan Merkez Bankası rezervleri ve Nisan ayında yüzde 44 olan enflasyonla mücadeleye yardımcı olacağını söyledi. Geçen yıl enflasyon yüzde 85 ile son 24 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

"Uygulanacak politikanın ortodoks olup olmadığından ziyade biraz karışık olduğunu düşünün. Her iki politikadan da izler olacak" diyen yetkili, Şimşek yönetiminde ilk sonuçların altı ay sonra görülmesi beklendiğini belirtti.

Üst düzey parti yetkilisi, "Şimşek'in politikaları net. Bunun altına imzasını atıyor. Eğer başarı bazı faiz artışları gerektiriyorsa, bunu yapacaktır. Cumhurbaşkanı onu bu göreve atarsa ona bu esnekliği verir" dedi.

Bir cumhurbaşkanlığı yetkilisi yeni kabinenin bazı eski isimlerin geri dönüşüne işaret edeceğini söyledi ve "Şimşek de orada olacak. Elbette son sözü cumhurbaşkanı söyleyecek ama cumhurbaşkanının onu istediği açık" ifadelerini kullandı.

Şimşek, 2009-2018 yılları arasında maliye bakanı ve başbakan yardımcısı olarak görev yaptığı dönemde finans piyasaları tarafından büyük itibar görmüştü.

Şimşek'in şimdi kilit bir rol üstlenmesi, yüksek enflasyona rağmen düşük faiz oranları ve piyasalar üzerindeki ağır devlet kontrolüyle desteklenen yıllarca süren alışılmışın dışındaki politikadan bir sapmaya işaret edebilir.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG