Erişilebilirlik

Robotların Tanıtıldığı Fuar İlgi Gördü


Robotların Tanıtıldığı Fuar İlgi Gördü
Robotların Tanıtıldığı Fuar İlgi Gördü

Amerika’da robotlar günlük yaşamın ve iş dünyasının her alanına girmiş durumda. Denver kentindeki İnsansız Araçlar Birliği’nin yıllık fuarında bu yıl kirli, tehlikeli ve bazı “sıkıcı” işleri yapmak için kullanılacak robotlar tanıtıldı.



Roomba robot elektrik süpürgesi gibi robotlar günümüzde artık çok daha yaygın. i-Robot firması Roomba elektrik süpürgesinden, uzak-tan kumandalı bomba ihma aygıtlarına kadar farklı türde robotlar üretiyor. Firmanın kurucularından Helen Greiner anlatıyor: ”İnsanların her gün kullanabilecekleri bir alet geliştirmek istedik. Roomba da bu şekilde aklımıza geldi. Robotları kaza, hastalık ya da savaşta kaybettiğiniz kol ya da bacağınızın yerine kullanabilirsiniz.”

Fuarda tanıtılan robotların çoğu askeri kullanım için üretilmiş. Ancak birliğin başkanı Michael Toscano günlük hayatta da robot kullanımının yaygınlaştığını söylüyor: ”İster yangın söndürmede kullanılsın, ister acil müdahalede robotlar insanların elleri, gözleri ve kulaklarının birer uzantısı olarak işlerini yapmalarına yardımcı oluyor.”

Uzaktan kumandalı arazi araçları, bombaları imha etmede ya da mayın aramada kullanılıyor. i-Robot’tan Edison Hudson, bazı robotların okyanuslardaki kirlenmeyi izlediğini söylüyor: ”Okyanusa attığımız robotlar 8-9 saat boyunca kirlilikle ilgili bilgi topluyor.”

Fuarda Amerikan hükümetinin kısaca DARPA olarak bilinen İleri Sa-vunma Araştırma Projeleri Dairesi’nin geliştirdiği ‘robot adam’ da tanıtıldı. DARPA’dan proje müdürü Robert Mandelbaum anlatıyor: ”DARPA sayesinde 1960‘larda İnternet’in babası olarak tanımlayabileceğimiz Arpanet ile Saturn 5 roketleri ve Stealth uçakları icat edildi.”

DARPA’nın geliştirdiği ‘robot adam’ tek bir uzaktan kumandayla çalışmıyor, daha gelişmiş bir işletim sistemine sahip. Robert Mandel-baum, robot adamı ileride daha karmaşık işlerin beklediğini söylüyor: ”Örneğin bir çantayı alacak, fermuarını açacak, görüntü olmadan içini hissedecek ve çantanın içindeki bir nesneyi bulacak.” Bu şekilde DARPA robotu bir gün gizli bir bombayı bulabilecek ya da engelli bir kişinin gömleğini ilikleyebilecek. DARPA bu teknolojiyi geliştirmek amacıyla ARM yani robot adam için herkesin yazılım üretmesine izin vermeyi ve bunların işleyişini İnternet’te açıklamayı planlıyor. Uzmanlar bunun insanlığın ilerlemesinde yeni bir adım oluşturacağını söylüyor.

XS
SM
MD
LG