Erişilebilirlik

Ruble Düştükçe Ruslar'ın İşi Zorlaşıyor


Ruble Düştükçe Ruslar'ın İşi Zorlaşıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Rublenin hızla değer kaybetmesi sıradan Ruslar'ı zora düşürdü. Uzmanlar, Batılı ülkelerin Moskova’ya ekonomik yaptırımlar uygulaması nedeniyle 2015 yılında Rusya’nın ekonomik gerileme sürecine gireceğini tahmin ediyor

İki çocuk sahibi Yevgenia Syomina ve Alexei Krasnov, altı yıl önce yabancı bir bankadan kullandıkları krediyle Moskova’da satın aldıkları stüdyo dairede oturuyor. Rublenin değerinin hızla düşmesi üzerine aile, yaptıkları harcamaları gözden geçirmek durumunda kalmış.

Krasnov, “Aile bütçemizi gözden geçirdik ve aylık konut kredisi ödemelerimizin iki kattan fazla arttığını gördük. Bu kriz bize büyük darbe indirdi,” diyor.

Bir bankada çalışan Alexei, Rus bankacılığının krize girmesi nedeniyle işini kaybetmekten korkuyor: “Bankada işten çıkarılanlar oldu. Önümüzdeki aylarda daha fazla elemanın işten çıkarılacağı uyarısı yaptılar. İstikrarsızlık kendini hissettiriyor. Ailemizin bundan nasıl etkileneceği henüz belli değil.”

Yevgenia ve Alexei’nin değeri düştüğü için oturdukları daireyi satmaları da mümkün görünmüyor:

Alexei nedenini şöyle açıklıyor: ”Üçüncü bir çocuk daha istiyoruz ama bu evde oturduğumuz sürece bu mümkün değil. Bu evi satmamız da imkansız çünkü evimizin değeri, satın aldığımız zamana göre düştü.”

Rusya eski maliye bakanı Alexei Kudrin, durumun daha da kötüleşeceğini söylüyor: “2000 yılından bu yana ilk kez Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Başbakan Dmitri Medvedev döneminde ortalama vatandaşların geliri düşecek. 2015 yılı bunu gösterecek.”

Alexei Kudrin, 2015’te ithalatın da %40 oranında düşeceğini, bunun inşaat ve yatırım projelerini olumsuz yönde etkileyeceğini söylüyor. Kudrin’e göre Ukrayna’daki kriz yaptırımların daha da sıkılaştırılmasına yol açabilir. Bu durumda Rusya’nın ekonomik gerilemeyi engellemek için aldığı önlemler işe yaramayabilir.

Rus yetkililerse ekonomik krizden Batı’yı sorumlu tutuyor.

Bazı uzmanlara göreyse yaptırımlar kaldırılsa bile önümüzdeki üç yıl, Rus ekonomisini zorlayacak.

Carnegie Vakfı’ndan Uri Daduş da bu görüşte: “Rublenin değerinin düşmesine yol açan asıl neden, petrol fiyatlarının düşmesidir. Rus ekonomisinin can damarları, petrol ve doğalgaz ihracatıdır. Buradan elde edilen gelir, Rusya’da yapılan ithalatı belirliyor.”

Öte yandan Rusya Merkez Bankası, bir bankayı iflastan kurtarmak için 540 milyon dolarlık yardım paketi oluşturacağını açıkladı. Ülke çapında bankalar son bir haftadır kapatılan mevduat hesaplarının arttığını bildiriyor. Bu arada Rusya Merkez Bankası rublenin daha fazla değer kaybetmesini engellemek için faiz oranlarını %10‘dan %17’ye çıkardı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG