Erişilebilirlik

Rus Aktörler Macron'u Taklit Edip Duda'yı Kandırdı


Polonya'ya füze düştüğünde bütün dünya liderlerinin "NATO savaşa mı giriyor" endişesiyle nefesini tuttuğu gece Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, telefonda işletildi. Ünlü iki Rus aktör Vovan ve Lexus, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u taklit ederek, Duda'yı tuzağa düşürdü.

Füzenin Rusya’ya mı yoksa Ukrayna’ya mı ait olduğunun henüz netleşmediği o gece, birbiri ardına NATO liderleriyle görüşen Duda’ya, ulaşmayı başaran Rus aktörler, Macron'un sesini taklit ederek Polonya Cumhurbaşkanı'ndan "bombanın kim tarafından atıldığına ilişkin" detaylar istedi.

Telefonda dünya liderlerini işletmekle ünlenen Vovan ve Lexus’un Macron'un Fransız aksanını taklit etmeye çalışarak konuştukları yedi buçuk dakikalık kaydı, Youtube'un Rusya versiyonu Rutube’da yayınladı.

Ses kaydında Andrzej Duda görüşmeye, samimi bir üslupla, "Oh, Bonjour Emmanuel! Aradığınız için teşekkürler. Muhtemelen bildiğiniz gibi durum çok zor. Ukrayna sınırımıza bu öğleden sonra füze düştü. Rusya yapımı bir füze ama kimin attığı belli değil" diyerek detayları anlatmaya başlıyor:

Duda: Stoltenberg ile görüştüm. NATO'nun dördüncü maddesinin işletilmesini istediğimi belirttim. Biden ile de görüştüm.

Rus aktörler: Biden, Rusya'yı suçluyor mu?

Duda: Hayır, Biden böyle bir şey söylemedi. Amerikalı uzmanları göndereceğini söyledi.

Rus aktörler: Biden bunun Rusya'dan çok, Ukrayna füzesi olabileceğini söyledi mi?

Duda: Bilmiyorum, bilmiyorum. Biden ile ortak uzmanlardan oluşan bir ekibin araştırması konusunda görüş birliğine vardık.

Rus aktörler: Zelenski'nin pozisyonu ne, Rusya'yı suçluyor mu?

Duda: Volodimir Rusya'yı suçluyor ve bunun Rusya tarafından atıldığından emin olduğunu söylüyor. Ben fazlasıyla dikkatliyim. Rusya'yı suçlamam delil olmadan. Bu bir savaş. Her şey olabilir.

Rus aktörler: Sanırım Rusya ve NATO arasında gerginliğin tırmanmasını istemezsin Andrzej?

Duda: Emmanuel, benim NATO ile Rusya'nın gerilmesini istemek gibi bir tavrım olduğunu mu düşünüyorsun? İnan bana, fazlasıyla dikkatliyim. 5'inci maddeyi değil, 4'üncü maddeyi işletmeyi seçtim. İnan bana, çok çok dikkatliyim.

Ülkesinin savaşa girmesi endişesi taşıyan Duda kayıtlarda, "bombanın Rusya'ya ait olduğundan emin olmadığını" kaygılı bir sesle ve "kelimeleri dikkatli seçen bir İngilizce" ile anlatıyor.

Sosyal medya üzerinden yüz binlerce kişinin dinlediği 7 dakika süren kayıtta Andrzej Duda muhatabına, füzelerin Rusya'dan atıldığını gösteren bir kanıt olmadığını uzun uzun anlatıyor.

Özellikle Rusya ile bir savaş çıkması ihtimaline ilişkin Duda, "Emmanuel, inan bana, Rusya ile bir savaş istemiyorum ve inan bana çok, çok dikkatliyim" diyor.

Sahte Emmanuel Macron tarafından "Rusya'nın Ukrayna'nın kirli bomba kullanmaya hazırlandığı yönündeki spekülasyonları" da sorulduğunda Polonya Cumhurbaşkanı, "Ukrayna'daki nükleer santrallerle ilgili bazı sorunlardan daha çok korkuyorum. Daha çok nükleer felaketten korkuyorum" yanıtını veriyor.

Giderek Rus aksanı hissedilen aktörlerin, Macron taklidiyle, Ukrayna ile ilgili ısrarlı soruları üzeine Duda, yedinci dakikanın ardından şüphelenerek, "Teşekkürler, teşekkürler iyi günler" diyerek görüşmeyi sonlandırıyor.

Polonya Cumhurbaşkanlığı’ndan açıklama

Vovan ve Lexus, daha önce de Duda'nın Cumhurbaşkanı seçildiği 2020’nin Temmuz ayında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'i taklit ederek Duda’yı kandırmayı başarmıştı. İki Rus, Guterres adına, Duda'nın seçim zaferini kutlamıştı.

İkinci tuzak hakkında açıklama yapan Polonya Cumhurbaşkanlığı, telefon görüşmesini doğruladı.

Açıklamada, "Görüşme, Cumhurbaşkanı'nın NATO liderleri ile birbiri ardına görüştüğü bir anda gerçekleşmiştir. Başkan Andrzej Duda, muhatabının konuşmayı alışılmadık şekilde yönlendirmesinden bunun bir aldatmaca girişimi olabileceğini anlamış ve konuşmayı bitirmiştir" denildi.

Cumhurbaşkanlığı, Rus aktörlerin, Duda ile nasıl temasa geçmeyi başardığını belirlemek üzere soruşturma başlatıldığını da kaydetti.

Duda ilk değil

Asıl adları Aleksey Stolyarov (Lexus) ve Vladimir Krasnov (Vovan) olan iki komedyen, 2016 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı da dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Pyotr Poroşenko'yu taklit ederek işlettiklerini açıklamış, iddia Ankara tarafından yalanlanmıştı.

Vovan ve Lexus, kamuya mal olmuş kişileri ve politikacıları hedef alan özel telefon şakaları yaparak adlarını duyuran iki Rus sanatçı.

Daha önce de Emmanuel Macron'u kandırmayı başaran sanatçılar; şarkıcı Elton John, eski İngilter Başbakanı Boris Johnson ile Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'yu da işletmişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG