Erişilebilirlik

Rus Devlet Yetkililerine "iPhone Kullanmayın" Uyarısı


Kremlin, Rusya'da 2024 yılında yapılacak başkanlık seçimlerinin hazırlıklarına katılan yetkililere, cihazların Batılı istihbarat örgütlerine karşı korumasız olduğu endişesiyle, Apple ürünü iPhone cep telefonu kullanmayı bırakmaları talimatı verdi.

Kremlin'in iç siyasetle ilgilenen yetkililer için düzenlediği bir seminerde, Rusya Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkan Yardımcısı Sergey Kiriyenko, telefonların 1 Nisan'a kadar değiştirilmesini istedi.

Kommersant gazetesine konuşan seminere katılan yetkililerden birine göre Kiriyenko, "iPhone kullanımı bitmiştir. Ya atın ya da çocuklarınıza verin. Mart ayında herkes bunu yapmak zorunda kalacak" dedi.

Konu Kremlin Sözcüsü Dmirtri Peskov'a da soruldu; ancak Peskov haberi doğrulayamadı.

Peskov, "Akıllı telefonların hepsinin, işletim sistemleri ne olursa olsun oldukça şeffaf bir mekanizması var. Doğal olarak resmi görevlerde kullanılmamalı" diye konuştu.

Apple henüz Reuters haber ajansının yorum talebine yanıt vermedi.

Kommersant gazetesi Kremlin'in iPhone'ları farklı işletim sistemlerine sahip başka cihazlarla değiştirebileceğini belirtti. Haberde iPhone kullanmaması istenenlerin Kiriyenko'nun sorumluluğundaki iç politika yetkilileri olduğu belirtildi.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, akıllı telefon kullanmadığını her zaman söylüyor. Peskov, Putin'in interneti de zaman zaman kullandığını belirtmişti.

Rusya'nın geçen yıl Ukrayna'yı işgalinin hemen ardından Amerikan ve İngiliz istihbaratı Putin'in işgal planını ortaya çıkarmış ve kamuoyuna açıklamıştı. İstihbarat dairelerinin bu bilgiyi nasıl elde ettiği ise bilinmiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG