Erişilebilirlik

Rus Füzeleri Ukrayna Kentlerini Vurdu


Rusya bugün Ukrayna genelinde konutları ve kritik altyapıyı vuran geniş çaplı füze ve İHA saldırıları düzenledi. Saldırılar sonucu 6 kişi hayatını kaybetti, binlerce Ukraynalı'nın ısınma ve elektrik hizmetine erişimi kesildi.

Son üç haftanın bu en büyük saldırısı, Avrupa'nın en büyük nükleer enerji santralı olan Zaporijya'da saatler süren elektrik kesintisine neden oldu. Nükleer enerji santrallarının nükleer erimeyi önlemek için soğutma sistemlerinin sürekli çalışması, bunun için de santrallara aralıksız elektrik enerjisi sağlanması gerekiyor. Zaporijya santralına yönelik bu son tehdit ise nükleer felaket kaygılarını bir kez daha körükledi.

Ukrayna'nın ön cepheden uzak olan batısı dahil birçok bölgeyi hedef alan saldırılar, gece hava sirenlerinin çalmasına yol açtı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, saldırıların gece insanların uyuduğu saatte yapılmasının Moskova'nın "Ukraynalılar'ı bir kez daha korkutma" girişimi olduğunu söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı, saldırıların, Moskova'nın Ukraynalı sabotajcılar tarafından düzenlendiğini iddia ettiği, Rusya'nın batısındaki Bryansk bölgesine kısa süre önce yapılan baskına misilleme niteliğinde olduğunu kaydetti. Bu iddiayı reddeden Ukrayna, Moskova'nın kendi saldırılarını yoğunlaştırma bahanesi olarak bu tür suçlamaları kullandığı uyarısında bulundu.

16 Şubat’tan bu yana ilk bombardıman

Kış aylarında muharebe, sahada büyük çoğunlukla durma noktasına gelmişti. Uzmanlar, saldırıların azalmasını, Rusya'nın mühimmat sıkıntısı çekiyor olabileceğine bağlamıştı. Son bombardıman, 16 Şubat'ta düzenlenmişti.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeri Zalujni, Rusya'nın bugün 81 füze ve İran yapımı, patlama özelliğine sahip sekiz adet Şahid İHA'sı kullandığını bildirdi. Zalujni, 36 füzenin ve dört İHA'nın etkisiz hale getirildiğini söyledi. Askeri uzmanlar, farklı mühimmat kullanımının, hava savunma sisteminin saldırıları bertaraf etmesini zorlaştırdığını kaydediyor.

“Rusya’nın Ukrayna’daki askeri başarısızlıkları gerilimi arttırabilir”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Ukrayna Hava Kuvvetleri Sözcüsü Yuri Ihnat, Rusya'nın kullanılan silahlar arasında altı adet hipersonik Kinjal seyir füzesi olduğunu, bu füzelerin Rusya'nın envanterindeki en gelişmiş silahlar olduğunu söyledi. Ukrayna, bu füzeleri etkisiz hale getirecek hava savunma sistemi olmadığını bildiriyor.

Rusya Savunma Bakanlığı, saldırıların Ukrayna'daki askeri ve sanayi hedeflerini ve "bu hedeflere enerji tedarik eden tesisleri" vurduğunu bildirdi.

Ukraynalı askeri uzman Oleh Jdanov, Associated Press'e, füze saldırılarının ordunun muharebe becerisine zarar vermeyeceğini, ancak "Ukrayna'nın sivil nüfusunun sinirlerini bozmayı amaçladığını" söyledi.

Yerel yetkililer, Kiev'deki konutların yaklaşık yarısının ısınamadığını, hava sıcaklığının sıfırın altında seyrettiği ve suyun kesik olduğu Ukrayna'nın ikinci büyük kenti Harkiv'de de durumun benzer olduğunu bildirdi.

Ukrayna'nın kuzeybatısındaki Jtomir bölgesinde 150 bin hane elektriksiz kaldı. Güneydeki liman kenti Odesa'da elektrik hatlarının hasar görmesi nedeniyle karartma yapıldı.

IAEA Başkanı’ndan kendi kurumunun üyelerine eleştiri

BM bünyesindeki Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi (IAEA) Başkanı Rafael Grossi, Zaporijya nükleer santralına yönelik tehlikeler karşısında başkanı olduğu kurumun üyelerinin gösterdiği "kayıtsızlığın kendisini hayrete düşürdüğünü" söyledi.

Grossi, bugün düzenlenen IAEA yönetim kurulu toplantısında, "Bunu önlemek için ne yapıyoruz? Biz IAEA'yız, bizim işimiz nükleer güvenliği sağlamak olmalı. Her defasında zar atıyoruz. Eğer bu durumun devam etmesine izin verirsek bir gün şansımız tükenecek" dedi.

IAEA, kaza riskini azaltmak için Ukrayna'daki dört nükleer enerji santralının hepsine uzmanlardan oluşan ekipler gönderdi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ise Rusya'nın son saldırılarına ilişkin öfkesini "askeri amaç yok, sadece Rus barbarlığı var" şeklindeki Twitter mesajında yansıttı.

Kiev yerel idaresi, başkentin hem füze hem de patlayan İHA saldırılarına maruz kaldığını, bunların birçoğunun etkisiz hale getirildiğini ancak kentin altyapısının vurulduğunu bildirdi.

Kiev'in Holosiivski bölgesinde bulunan bir tesisten duman yükseldiği görülürken polis, bölgeye giden tüm yolları kordon altına aldı.

Batıdaki Lviv kentinin bulunduğu bölgenin valisi Maksim Kozitski, kentte konutların bulunduğu bir bölgeye füze düşmesi sonucu üç erkek, iki kadının öldüğünü söyledi. Kozitski, üç binanın yangın sonucu tahrip olduğunu, ekiplerin enkaz altında arama yaptığını belirtti.

Dnipropetrovsk bölgesi valisi Serhii Lisak ise bölgedeki enerji altyapısını ve sanayi tesislerini hedef alan saldırıda bir kişinin öldüğünü, iki kişinin yaralandığını kaydetti.

Ukraynalı yetkililer, füze saldırıları haricinde Rusya'nın topçu saldırılarında da dün ve bugün altı sivilin öldüğünü, bu kişilerden üçünün Herson'da bir otobüs durağında can verdiğini duyurdu.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG