Erişilebilirlik

Rus Muhalif Lidere Hapis Cezası


Rusya’da bir mahkeme muhalif lider Alexei Navalny’i yolsuzluk karşıtı protesto gösterilerinde yüzlerce kişiyle birlikte gözaltına alınmasının ardından 15 gün hapis cezasına çarptırdı.

Navalny, Kremlin, “protestoları şiddete provokasyon” olarak nitelemeden saatler önce mahkemeye çıkarıldı. Kremlin organizatörleri gençlere gösterilere katılmaları için para vermekle de suçlandı.

Mahkeme, Navalny’nin polise direnmekten suçlu bulunduğunu kaydetti. Navalny, daha önce de izinsiz gösteri düzenlemekten 350 dolar para cezasına çarptırılmıştı.

Rus Muhalif Lidere Hapis Cezası
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

Pazar günü Rusya genelinde onbinlerce kişi Navalny’nin çağrısı üzerine yolsuzluğu protesto etmek için sokaklara dökülmüştü.

Rus siyasi baskısını gözleyen OVD-Info adlı kuruluş internet sitesinde yaptığı duyuruda sadece Moskova’da 1000’den fazla kişinin gözaltına alındığını kaydetti.

Bu rakam resmi olarak doğrulanmış değil. TASS haber ajansı Moskova polisine dayanarak verdiği haberde Navalny dahil Moskova’da yaklaşık 500 kişinin gözaltına alındığını belirtti.

Navalny, metro istasyonunda gösteriye katılmak için Puşkin Meydanı’na giderken gözaltına alınmıştı.

Navalny, gözaltında tutulduğu araçtan, Moskova’nın ana caddesini kastederek “Ben iyiyim, Tverskaya’ya gidin,” dedi.

Washington, Navalny dahil protestocuların tutuklanmasını sert bir şekilde kınadı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, “Barışçıl protestocuları, insan hakları gözlemcilerini ve gazetecileri tutuklamak demokratik değerlerin özüne aykırıdır,” dedi.

Toner, Amerika’nın 2018 başkanlık seçimine aday olacağını açıklayan Navalny’nin tutuklanmasından kaygı duyduğunu kaydetti.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov ise Pazar günkü protestoları “Provokasyon ve yalanlar silsilesi” olarak niteledi. Peskov, Moskova’daki protestoyu da “yasadışı” olarak tanımladı.

Protestoların parlamento seçimlerine hile karıştırıldığı iddiaları üzerine düzenlenen 2011-2012 yıllarındaki protestolardan bu yana en geniş katılıma sahne olduğu belirtiliyor.

Göstericilerden Alina, “Bu önemli bir olay, vatandaşlar olarak düşüncelerimizi belirtmek için geldik,” dedi.

Bir diğer gösterici Maxim de, “Buraya yolsuzluklara karşı çıktığım için geldim, yetkililer bizlerle diyaloğa girmiyor, sadece güç uygulamayı seçiyorlar” dedi.

Kremlin muhalifi Navalny, Yolsuzlukla Mücadele adlı kuruluşunun yayınladığı ve Başbakan Dmitry Medvedev’in şaibeli bağlantılarla malikaneler, yatlar ve arazilere sahip olduğuyla ilgili ayrıntılı bir rapor yayınlamasının ardından gösteri çağrısı yapmıştı.

Rapor, YouTube’da 11 milyondan fazla izlendi.

Rus resmi medyası ise gösteriye çok az yer verdi, sadece bir polisin Moskova’daki izinsiz gösteride yaralandığını belirtti.

Navalny, gösterilerin 99 kentte düzenlenmesinin planlandığını ancak 72 kentteki yerel yöneticilerin izin vermediğini belirtmişti.\

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG