Erişilebilirlik

Rus Politikacının Katiline 20 Yıl Hapis Cezası


Zaur Dadayev, Anzor Gubashev ve Shadid Gubashev, mahkemede verilen hapis cezaları açıklandığı sırada
Zaur Dadayev, Anzor Gubashev ve Shadid Gubashev, mahkemede verilen hapis cezaları açıklandığı sırada

Eski başbakan yardımcılarından Boris Nemtsov’un 2015 yılında öldürülmesi suçuyla yargılanan Saur Dadayev, Rus mahkemelerince 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Putin’e muhalefetiyle tanınan Rus politikacının öldürülmesiyle ilgili davada cinayete yardım ettikleri gerekçesiyle yargılanan diğer dört sanık ise 11 ila 19 yıl arasında değişen hapis cezaları aldı.

İddia makamı Dadayev için ömür boyu hapis, diğerleri için de daha uzun ceza süreleri talep etmişti.

Haziran ayında, mahkeme jürisi, cinayete yardım etmekle suçlanan Şajid ve Anzor Gubaşev kardeşlerle, Ramzan Bakhayev ve Tamerlan Eskerkhanov’i suçlu bulmuştu. Aynı şekilde altı kurşunla Nemtsov’u sırtından vuran Zaur Dadayev de suçlu bulundu.

Hapis cezası alan beş sanık da Çeçen asıllı.

Mahkeme kararı Nemstov destekçileri tarafından memnuniyetle karşılandı. Ancak karar, mahkeme ve soruşturma süreci ile ilgili kaygıları gidermedi. Bu sürecin, asıl azmettiricileri ortaya çıkarmadığından şikayet ediliyor.

Cinayeti işleyen Dadayev, Kremlin destekli Çeçen hükümetinin güvenlik birimlerinde eskiden görev almış bir isim. Ancak bu konudaki bağlantı soruşturma ve dava sürecinde ele alınmadı.

Amerika’nın Sesi’ne özel demeç veren Nemtsov’un kızı Zhanna Nemtsova, babasını öldürecek olanlara 250 bin dolar ödül vaadi verildiğinin bilinmesine rağmen hiç kimsenin bu ödülü kimin vaat ettiğini araştırmadığını söyledi.

STÜDYO VOA

Antony Blinken ve Hakan Fidan Riyad’da Gazze’yi görüştü – 29 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:49 0:00
XS
SM
MD
LG