Erişilebilirlik

Rus Savaş Suçları İçin Özel Mahkeme Önerisi


AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'nın Ukrayna'da işlediği olası savaş suçlarının araştırılması ve yargılanması için Birleşmiş Milletler'in desteklediği bir AB Özel Mahkemesi kurulmasını önerdi.

AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen, Kiev'den gelen bir talebe yanıt vererek, AB olarak "Rusya'nın Ukrayna'daki suçlarını yargılayacak özel bir mahkeme kurmaya çalışacağını" açıkladı. AB'nin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni (ICC) desteklemeye devam ettiğinin altını çizen von der Leyen, "Bu ihtisas mahkemesine mümkün olan en geniş uluslararası desteği almak için uluslararası toplumla birlikte çalışmaya hazırız. ICC ile birlikte çalışacağız ve Rusya'nın suçlarının yargılanmasına yardımcı olacağız" dedi.

Alman politikacı, Şubat ayında Ukrayna'nın işgaline tepki olarak dondurulan Rus varlıklarına el koyma konusunu da incelediklerini kaydetti. Von der Leyen, Brüksel'de yaptığı basın açıklamasında, şunları söyledi:

"Rusya Merkez Bankası'nın 300 milyar Euro'luk rezervlerini, Rus oligarkların da 19 milyar Euro'luk varlığını dondurduk. Kısa vadede Brüksel ve ortakları, bu fonları yönetebilir ve onlara yatırım yapabilir. Buradan elde edilecek gelirler, savaşın başlamasından bu yana yaşanan hasarı kısmen karşılayabilmesi için Ukrayna'ya gönderilebilir. Bunu mümkün kılmak için ortaklarımızla uluslararası bir anlaşma üzerinde çalışacağız. Ve birlikte bunu başarmanın yasal yollarını bulabiliriz"

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG