Erişilebilirlik

Rusya ABD İHA’sını Düşüren Pilotları Ödüllendiriyor


Rusya Savunma Bakanlığı, ABD insansız hava aracının düşmesine sebep olan Rus savaş uçağı pilotlarına devlet ödülü verileceğini açıkladı.

Ödül açıklaması, Moskova’nın ileride ABD’nin keşif uçuşlarına karşı daha agresif bir tutum benimseyeceğinin sinyali olarak yorumlanıyor.

ABD ise, Karadeniz üzerindeki keşif uçuşlarını yeniden başlattığını duyurdu.

İsimlerinin açıklanmaması koşuluyla bilgi veren iki Amerikalı yetkili, Salı günkü vakadan bu yana ilk kez bölgede insanız hava aracıyla uçuş yapıldığını belirtti.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilileri bu hafta içerisinde yaptıkları açıklamalarda, Rus savaş uçağının ABD İHA'sının düşmesine neden olmasının Washington'u bu tür misyonları icra etmekten alıkoymayacağını defalarca dile getirmişti.

ABD ordusu Salı günü Hava Kuvvetleri’ne ait MQ-9 Reaper’ın Karadeniz’e düştüğünü açıklamıştı.

Rusya’ya ait iki savaş jetinin ABD İHA’sına yakıt boşalttığı ve uluslararası hava sahasında jetlerden birinin İHA’nın pervanesine çarptığı belirtilmişti.

Moskova ise, İHA’nın keskin bir manevra yaparken düştüğünü iddia ederek savaş uçaklarının İHA'yı hedef aldığını yalanlamıştı.

Moskova ayrıca savaş uçaklarının, Rusya'nın Ukrayna'daki çatışmalar sırasında Kırım yakınlarındaki bölgede uçuşa yasak olduğunu duyurduğu bölgenin ihlaline tepki verdiğini belirtmişti.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu bugün yaptığı açıklamada, Rus pilotları İHA’nın Moskova'nın uçuş yasağı koyduğu bölgeye uçmasını engelledikleri için övdü.

Rus Savunma Bakanlığı, yasağın "uluslararası normlara uygun" olduğunu kaydetti.

Moskova’nın açıklaması, ABD ordusunun Karadeniz’de yaşanan olaydan gizliliği kaldırılmış 42 saniyelik bir video yayınlamasından bir gün sonra geldi.

Görüntüler bir Rus Su-27 savaş uçağının, ABD İHA’sının arkasına yaklaşarak, İHA’yı optik cihazlarını kapatarak bölgeden uzaklaştırmaya zorlamak için aracın yanından geçerken yakıt saldığını gösteriyor.

ABD ordusunun açıklamasına göre, İHA’ya ikinci yakınlaşmada, MQ-9'u gölgeleyen aynı jet veya başka bir Rus Su-27, İHA’nın pervanesine çarparak hasar verdi. Ordu, İHA’nın daha sonra denize düşürüldüğünü açıkladı.

ABD ordusu tarafından paylaşılan video, pervanedeki hasarı göstermesine rağmen çarpışmayı göstermiyor.

Çarşamba günü üst düzey ABD’li ve Rus askeri yetkililer, İHA'nın imha edilmesi hakkında görüşerek olayın ciddiyetinin altını çizdiler.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Gerasimov arasındaki görüşmeler, Ekim ayından bu yana ilk kez gerçekleşti.

Beyaz Saray, Rusya’nın bu eylemini “pervasız” olarak tanımlarken, bir yandan da gerilimi tırmandırmaktan kaçındı.

ABD’li yetkililer, Rus pilotun Amerikan İHA'sını kasten vurup vurmadığını tespit edemediklerini vurgulayarak, Moskova ile iletişim kanallarının açık olduğunu vurguladı.

Rus yetkililer de iletişim kanallarını açık tutmanın gerekliliğini dile getirdiler. Bunun yanında Rus yetkililer, ABD İHA’sının eyleminin Moskova'nın uçuşa yasak bölgesini hiçe saydığını söyleyerek bu durumu sert şekilde kınadı.

Bugünkü ödül açıklamasıyla ilgili Kremlin yanlısı siyasi analist Sergey Markov, "Bu, Rusya'nın ABD İHA'larını düşürmeye devam edeceğinin açık bir işaretidir" dedi.

Markov, "Bu karar, hükümetin politikasını sertleştirmesini isteyen Rus toplumundan güçlü bir destek alacak" dedi.

Moskova, 2014’te Ukrayna’dan ilhak ettiği Kırım yakınlarındaki ABD istihbarat uçuşlarıyla ilgili endişelerini defalarca dile getirmişti. Kremlin, ABD ve müttefiklerini Kiev’e silah sağlayarak ve Kiev’le istihbarat paylaşarak etkin bir şekilde çatışmaya dahil olmakla suçluyor.

Bazı Rus yetkililer, ABD keşif uçuşlarının Ukrayna'nın Rus hedeflerini vurmasını sağlayan istihbaratı edinmesine yardımcı olduğunu iddia etti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG