Erişilebilirlik

Rusya bir ABD vatandaşını casusluk suçlamasıyla hakim karşısına çıkardı


Rusya bir ABD vatandaşını casuslukla suçladı.
Rusya bir ABD vatandaşını casuslukla suçladı.

Rusya hali hazırda hapiste tuttuğu bir ABD vatandaşını casuslukla suçladı. Bu durumun yurtdışında tutuklu ABD vatandaşlarını Rusya’dan geri getirmeye çalışan ABD Başkanı Joe Biden’ın üzerindeki baskıyı arttıracağı yorumları yapılıyor.

Rus RIA ve TASS haber ajanslarının haberine göre, Moskova’da hakim karşısına çıkan Gene Spector isimli ABD vatandaşı casusluk şüphesiyle 10 ila 20 yıl hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

Mahkeme kaynaklarından sızan bilgiye göre, ABD vatandaşı Spector hakkında mahkeme, soruşturmanın Rusya Federasyonu Ceza Kanunu'nun 276. Maddesi (casusluk) kapsamındaki suçlamalarla gözaltına alınması talebini kabul etti.

Ajanslar haberlerinde Spector’a yöneltilen suçlamaların ayrıntılarına dair bilgi geçmedi. Duruşmanın basına kapalı yapıldığı ve gizlilik kararı içeren bilgiler olduğu belirtildi.

Spector, eski Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadi Divorkoviç’in bir yardımcısına rüşvet verme suçlaması nedeniyle 3,5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Rusya’nın St. Petersburg şehrinde doğan Spector daha sonra ABD’ye yerleşmiş bir kişi. Spector’ın 2021 yılında yakalanmasından önce kanseri tedavi eden ilaçlar konusunda uzmanlaşmış bir şirket olan Medpolymerprom Group'un yönetim kurulu başkanı olarak görev yaptığı biliniyor.

CNN televizyonuna konuya dair bir değerlendirmede bulunan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Biden yönetiminin halen davaya ilişkin bilgi toplama sürecinde olduğunu söyledi ve yorum yapmaktan kaçındı. Benzer şekilde ABD Dışişleri Bakanlığı da bu konudaki soruları yanıtsız bıraktı.

Beyaz Saray aralarında Wall Street Journal gazetesi muhabiri Evan Gershkovich ve eski ABD Deniz Kuvvetleri mensubu Paul Whelan’ın da bulunduğu bazı ABD vatandaşlarının iadesi konusunda Moskova’yla görüşmeler yürütüyor.

Kremlin yönetimi de ABD’yle görüşmelerin sürdüğünü doğrulamış ancak bu konuların basın yoluyla gündeme getirilmesinden rahatsızlık duyulduğunu ifade etmişti.

Rusya’nın ABD Büyükelçisi Anatoly Antonov da Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Moskova ve Washington arasında mahkum takası konusunda görüşmelerin sürdüğünü doğruladı.

Wall Street Journal gazetesi muhabiri Gerskovich, casusluk suçlamasıyla Mart ayında gözaltına alınmıştı. Washington yönetimi iddiaları redderken Moskova Gerskovich’e suçüstü yapıldığını iddia ediyor.

Eski bir ABD Deniz Kuvvetleri mensubu olan Paul Whelan da Rusya’da casusluk suçlamasıyla 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı. ABD yönetimi söz konusu iddiaları düzmece olarak değerlendirediğini açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bu ay içinde Whelan’la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Geçen yıl Aralık ayında da ABD’li kadın basketbol oyuncusu Brittney Griner, Rusya’yla yapılan mahkum takası kapsamında serbest bırakılmıştı. Griner, Rusya’da yasak olan esrar yağı içeren sigara kartuşları bulundurduğu gerekçesiyle Rusya’da gözaltına alınarak yargılanmıştı.

Rusya’nın Ukrayna saldırıları başladığından bu yana ABD yönetimi vatandaşlarının Rusya’dan ayrılması çağrıları yapıyor ve tutuklanma riskine dikkat çekiyor.

Haziran ayında da ABD vatandaşı müzisyen ve eski bir paraşütçü olan Michael Travis Leake Rusya’da mahkemeye çıkarıldı. Mahkeme salonunda metal bir kafes içinde görüntüleri paylaşılşan Leake uyuşturucu ticareti yapmakla suçlanıyor. Reuters haber ajansı bu davaya ilişkin ayrıntılara da ulaşılamadığını belirtiyor.

Öte yandan Brezilya bu yıl ABD'nin, Batılı istihbarat kurumlarının Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) sahte kimlikle sızmaya çalışan bir Rus casusu olduğunu söylediği Sergey Çerkasov'u iade etme talebini reddetti.

Forum

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG