Erişilebilirlik

'Rusya Alaska’ya da mı Savaş Açacak?'


Kırım Türkleri şimdi bu soruyu soruyor. Ukrayna’nın içinde bulunduğu kaos ortamı, Rusya’nın Kırım’daki askeri varlığı, dünya güçlerinin diplomasi çabaları. İşte Kırım Türkleri tam bu tartışmanın ortasında. Rusya’nın bölgedeki varlığı tedirginlik yaratıyor. Moskova yanlısı Kırım Parlamentosu’nun Kırım’ı Rusya Federasyonu’na katma kararı en çok Kırım Türkleri’ni rahatsız ediyor.

“BM Temsilcisi kaçırılıp dövüldü”

Ahmet Özay, Kırım Tatar Milli Meclisi Temsilcisi. Kırım Özerk Bölgesi’nde Rusya’nın 50 60 bin kişilik hukuksuz bir askeri varlığa sahip olduğunu savunan Ahmet Özay, Rus askerlerinin sessiz işgali şeklinde gerçekleşen 28 Şubat gecesi Kırımlılar’ın, üniformalı Rus askerlerini gördüğünde karnaval kostümüyle gelmiş kişiler ve film seti sandıklarını söylüyor. Ruslar’ın bölgede şiddet eylemlerini arttırdığını ve bunun da bölge halkını tedirgin ettiğini beliten Özay, son olarak BM Temsilcisi’nin kaçırılarak dövüldüğü hatırlatıyor.

“Kırım’da Ukrayna’ya bağlı bir biz varız”

Özay, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin, Kırım yarımadasında, merkezi hükümete bağlı çalışan tek kurum olduğunu şu sözlerle ifade etti: “Amerika, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün garantörü bir devlettir. Şu andaki Ukrayna anayasasına göre Kırım Tatar Milli Meclisi Ukrayna Cumhurbaşkanının danışma makamıdır. Kırım’da Ukrayna bayrağı dalgalanan ve işleyen tek Ukrayna kurumudur.” Bu sözlerle, 1994’te imzalanan Budapeşte Memorandumu’na atıfta bulunan Özay, her ülkenin istediği ülkedeki yurttaşlarını kendine bağlamak adı altında askeri müdahalede bulunabileceğini, o zaman da dünyada hukuk ve devlet düzeni kalmayacağını söylüyor. Özay ayrıca, Amerikan kamuoyunun bu “oldu-bitti” olarak nitelediği duruma izin vermeyeceğine inandıklarını belirtti.

“Rusya Alaska’ya da mı savaş açacak?”

Uluslararası topluma Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü destekleme çağrısı yapan Özay, “ne bir ülkeye karşıyız ne de bir ülkenin yanındayız” diyor. Amerika kıtasının kuzeybatısındaki Alaska eyaletinin Rusya’dan para karşılığında alınarak Amerika topraklarına katıldığını hatırlatan Ahmet Özay, “Yani şimdi o zaman Ruslar Alaska’ya da mı savaş açacak” diye konuştu.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:58 0:00
Linki indirmek için
  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG