Erişilebilirlik

Rusya Batı Tanklarını Alacak Ukrayna'ya Füze Yağdırdı


Rusya, Ukrayna'ya bir dizi füze saldırıları düzenledi.  
Rusya, Ukrayna'ya bir dizi füze saldırıları düzenledi.  

Ukrayna'nın Batılı ülkelerden çok sayıda modern muharebe tankı tedariki sözü almasından bir gün sonra Rusya, en az bir kişinin ölümüyle sonuçlanan füze saldırıları düzenledi.

Almanya ve Amerika'nın Ukrayna'ya tank gönderme taahhüdüne öfkeyle yanıt veren Moskova, geçmişte de Ukrayna'nın elde ettiği başarılara büyük çaplı hava saldırılarıyla yanıt vermiş, bu saldırılar milyonlarca Ukraynalı sivilin elektrik, ısınma ve su ihtiyaçlarının kesintiye uğramasına yol açmıştı.

Ukrayna ordusu, gece Rusya'ya ait 24 SİHA'nın tamamını, 55 Rus füzesinin de 47'sini etkisiz hale getirdiğini bildirdi.

Çalışanların sabah saatlerinde işyerlerindeki mesailerine gitmek üzere oldukları sırada Ukrayna genelinde hava saldırısı sirenleri çaldı.

Başkent Kiev'de kalabalıklar, metro istasyonlarına sığındı. Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, kentin güneyindeki bir binaya isabet eden füzenin bir kişinin hayatını kaybetmesine, iki kişinin yaralanmasına neden olduğunu söyledi.

Kremlin ise Batılı ülkelerin Ukrayna'ya verdiği tank sevkiyatı taahhütlerinin Amerika ve Avrupa'nın 11 aydır süren çatışmalara "doğrudan katılmasının" kanıtı olduğunu kaydetti. Amerika ve Avrupa, bu iddiayı reddediyor.

Ukrayna'nın en büyük özel enerji üretici firması DTEK, Kiev civarında, Odesa ve Dnipropetrovsk'ta acil elektrik kesintisi uygulandığını bildirdi.

Dün Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) "Tehlikedeki Dünya Mirası" listesine aldığını açıkladığı Karadeniz liman kenti Odesa'da Rus füzeleri, Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna'nın ziyareti öncesinde enerji altyapısına hasar verdi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba'yla görüşmek üzere Odesa'ya giden Fransız Bakan Catherine Colonna'nın gündeminde, insani ve askeri yardımlarla Fransa'nın Ukrayna'ya tank tedarik eden ülkeler arasında katılıp katılmama kararı bulunuyor.

Hem Moskova hem de şimdiye kadar Sovyet yapımı T-72 tanklarını kullanan Kiev'in ilkbaharda yeni kara harekatları başlatması bekleniyor.

'Özgürlüğün yumruğu'

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, "Şimdi kilit olan sürat ve hacim. Kuvvetlerimizi eğitme hızı, Ukrayna'ya tank tedarik etme hızı. Tank desteği sayıları" ifadelerini kullandı.

Zelenski, "Tank yumruğu, özgürlük yumruğu oluşturmalıyız" dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'le konuştuğunu söyleyen Zelenski, uzun menzilli füze ve uçak talebinde bulunduğunu da kaydetti.

Bakım ve kullanımı zor olan Abrams tanklarının Ukrayna'ya tedarik edilmesi konusunda isteksizlik sergileyen Amerika, daha sonra Alman yapımı, kullanımı daha kolay olan Leopard tanklarını Ukrayna'ya gönderilmesine izin vermeye Berlin’i ikna etmek için Abrams'ların Ukrayna'ya verilmesine yeşil ışık yaktı.

Kendi ordu envanterinde bulunan Leopard'ların 14 adedini Ukrayna'ya gönderecek olan Almanya, bunların 3 ila 4 ayda kullanılmaya başlanabileceğini kaydediyor. Almanya ayrıca iki taburu donatmaya yetecek 100 kadar tankın müttefik Avrupa ülkelerinin envanterlerinden Ukrayna'ya tedarik edilmesine de yeşil ışık yaktı.

Ukraynalı askeri uzman Viktor Kevliyuk, Espreso TV'ye yaptığı açıklamada, Leopard tank sistemlerinin her NATO üyesi ülke tarafından bakımının yapılabileceğini, ekiplerin birlikte eğitim görebileceğini söyledi.

Kevliyuk, "Bu araçları tedarik ederek bizi de bu kulübün içinde aldıysanız o zaman diyebilirim ki görünümümüz olumlu" dedi.

Başkan Joe Biden, Amerika'nın tedarik edeceği 31 adet M1 Abrams tankının Rusya'ya "saldırı tehdidi" oluşturmadığının altını çizdi.

Ancak Rusya'nın Almanya Büyükelçisi Sergey Neçayev, Berlin'in kararının "son derece tehlikeli" olduğunu, "anlaşmazlıkları yeni bir yüzleşme seviyesine taşıyacağını" söyledi.

Ukrayna'nın doğusunda çatışmalar

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in yakın müttefiklerinden Güvenlik Konseyi Başkanı Nikolay Patruşev'in “Ukrayna'daki çatışmaların 'sıcak fazının' sona ermesine rağmen Anglo-Sakson dünyasının Rusya ve müttefiklerine karşı vekalet savaşları yürütmeyi sona erdirmeyeceğini” söylediği bildirildi.

Ukrayna'da en ağır çatışmalar, ülkenin doğusundaki Bahmut'ta yaşanıyor. Savaştan önceki nüfusu 70 bin olan Bahmut, savaşın en kanlı çatışmalarına sahne olan bir kent haline geldi.

Ukrayna ordusu, Rusya'nın "tüm Donetsk bölgesini ele geçirme hedefiyle saldırdığını, kendi kuvvetlerinin kayıp vermesini umursamadığını" bildirdi.

Donetsk'in Rusya tarafından atanan valisi, Rusya'nın Wagner Grubu mensubu askerlerinin Bahmut'ta ilerlediğini, daha önce Ukrayna'nın elinde olan banliyö ve mahallelerde çatışmaların sürdüğünü söyledi.

Reuters, savaş alanıyla ilgili gelişmeleri bağımsız kaynaklardan doğrulatamadı.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG