Erişilebilirlik

Rusya’dan Bir Kez Daha Nükleer Gözdağı


eski Rusya Başbakanı ve Cumhurbaşkanı Dmitri Medvedev
eski Rusya Başbakanı ve Cumhurbaşkanı Dmitri Medvedev

Rusya lideri Vladimir Putin’e en yakın isimlerden biri olan eski Rusya Başbakanı ve Cumhurbaşkanı Dmitri Medvedev, Rusya’nın Ukrayna’da yenilmesinin nükleer bir savaşı tetikleyeceği konusunda NATO’yu uyardı. Rus Ortodoks Kilisesi Patriği de Batılı ülkelerin Rusya’yı yok etmeye kalkmasının dünyanın sonunu getireceğini söyledi.

2008 ila 2012 yıllarında Putin’le birlikte ülke yönetiminde yer alan Medvedev bu yorumu Telegram hesabında paylaştığı bir mesajda yaptı. Medvedev “Nükleer bir gücün konvansiyonel bir savaşta yenilmesi, nükleer bir savaşı tetikleyebilir. Nükleer güçler, kaderlerinin bağlı olduğu büyük çatışmaları hiçbir zaman kaybetmedi” ifadelerini kullandı.

Rus Ortodoks Kilisesi lideri Patrik Krill de son vaazında, ülke için endişeli bir dönem olarak tanımladığı bir zamanda benzer bir tonda konuşarak, Rusya'yı yok etmeye çalışmanın dünyanın sonu anlamına geleceğini söyledi.

Ukrayna'nın müttefiklerinin, Kiev'e daha fazla silah gönderilmesini görüşmek üzere biraraya gelmesi öncesinde, bu tür kıyamet söylemleri ABD liderliğindeki NATO’yu savaşa daha fazla dahil olmaktan caydırmayı amaçlıyor.

Ancak Rusya'nın savaş alanında kaybedebileceğinin açıkça kabul edilmesi, Putin'in yakın çevresinde nadir görülen bir şüphe olarak yorumlanıyor.

Medvedev, yarın Almanya'daki Ramstein Hava Üssü'nde biraraya gelerek Batı'nın Ukrayna'da Rusya'yı yenme girişimine destek ve strateji konularını görüşecek olan NATO ve diğer savunma liderlerinin, izledikleri politikanın risklerini düşünmeleri gerektiğini söyledi.

Rusya lideri Vladimir Putin de Ukrayna’ya saldırıları, işgalin başından bu yana ‘’özel askeri operasyon’’ olarak değerlendiriyor ve Batı’nın kibirli tavrına karşı ülkesinin bir varoluş mücadelesi olarak görüyor. Putin, Rusya’nın kendisini ve halkını korumak adına mevcut tüm imkanlarını kullanacağını dile getiriyor.

Putin son aylarda yaptığı açıklamalarla, halkı çok daha zor bir savaşa hazırlamaya çalışırken, Batı liderlerinin kazanmasına asla izin vermeyeceklerini söylüyor ve nihai zafer vaat ediyor.

Bu açıklamalara karşın ABD, Rusya'yı yok etmek istediği iddialarını reddediyor. Başkan Joe Biden ise Rusya ile NATO arasındaki bir çatışmanın Üçüncü Dünya Savaşı'nı tetikleyebileceği uyarısında bulunuyor.

Ancak Putin’in çevresindeki üst düzey isimler ABD ve diğer Batılı ülkelerin Ukrayna’ya milyarlarca dolarlık askeri desteğinin, Rusya’nın açıkça NATO’yla karşı karşıya gelmesi anlamına geldiğini söylüyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Minsk'te gazetecilere yaptığı açıklamada, NATO ve Avrupa Birliği liderlerinin bir an önce "ayılmalarını" sağlamak için ülkesinin her şeyi yapacağını söyledi.

Lavrov açıklamasında, “Umarım bir an önce ayılırlar. Bizler NATO ve AB’deki meslektaşlarımızın bir an evvel uyanmaları için elimizden geleni yapacağız” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın geçen yıl 24 Şubat’ta Ukrayna’ya yönelik başlattığı saldırılar, İkinci Dünya Savaşı ve 1962 yılındaki Küba füze krizinden bu yana Batı ile arasındaki en ciddi gerilim oldu.

Açık ara en büyük nükleer güçler olan Rusya ve ABD, dünyadaki nükleer savaş başlıklarının yaklaşık yüzde 90'ına sahip.

Medvedev’in açıklamalarının Rusya’nın krizi yeni bir seviyeye taşıyıp taşımadığı sorusuna Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov ise “Hayır kesinlikle böyle bir anlama gelmiyor” yanıtını verdi.

Peskov, Medvedev’in sözlerinin Rusya’nın varlığının tehdit edilmesi halinde kendisini korumak adına nükleer saldırıya izin veren nükleer doktrinle uyumlu olduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG