Erişilebilirlik

Rusya: 'BM Hata Yaptı'


Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un İran’ı Çarşamba günü başlayacak Suriye barış görüşmelerinin açılış toplantısına katılımını engellemesini “hata ancak felaket değil” şeklinde yorumladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov bu açıklamayı, Ban Ki-moon’un İsviçre’nin Montrö kentindeki görüşmelerde yer alacak 30 ülke arasında İran’ın yer almayacağını ilan etmesinin ardından yaptı.

İran, Suriye’de geçici hükümeti fikrini reddetti. BM Genel Sekreteri Ban’ın Sözcüsü Martin Nesirky, bu nedenle, İran’ın görüşmeler için uzun zaman önce anlaşma zemini olarak kabul edilen bu konuda, olumlu rol oynama yönünde verdiği taahhüdüyle tutarlılık göstermediğini söyledi.

Genel Sekreter Ban Ki-moon, gazetecilere yaptığı açıklamada, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile yaptığı görüşmeler sonucunda, Suriye'de geçiş hükümeti dâhil Cenevre-1'deki şartları desteklediklerine dair kendisini ikna ettikleri için İran'a davetiye gönderdiğini açıklamıştı.

BM Sözcüsü Nesirky, Suriye’de tarafların, bölgenin ve uluslararası kamuoyunun şiddeti sona erdirerek yeni bir Suriye’ye geçiş için fırsat ve sorumluluğa sahip olduğunu söyledi.

Montrö’deki açılış toplantısı, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Lakdar Brahimi ile Suriyeli taraflar arasında Cuma günü Cenevre’de yapılacak konferans öncesinde heyetlere barışa ulaşma açısından fırsat sunuyor.

Yarın Montrö’de yapılacak toplantıya Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’un da aralarında bulunduğu dışişleri bakanları katılacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG