Erişilebilirlik

Rusya'da Casuslukla Suçlanan Amerikalı'ya 16 Yıl Hapis Cezası


Rusya’nın başkenti Moskova’da casusluk suçlamasıyla yargılanan eski Amerika Deniz Kuvvetleri mensubu Paul Whelan, 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Rusya’nın başkenti Moskova’da casusluk suçlamasıyla yargılanan eski Amerika Deniz Kuvvetleri mensubu Paul Whelan, 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Moskova’da casusluk suçlamasıyla yargılanan eski Amerikan Deniz Kuvvetleri mensubu Paul Whelan, 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Amerikalı diplomatlar, kapalı kapılar ardında yapılan duruşmayı ''adil ve şeffaf değil'' şeklinde tanımladı.

Amerika, İngiltere, Kanada ve İrlanda pasaportları bulunan Whelan, 28 Aralık 2018 tarihinde Moskova’da kaldığı otel odasında Rusya Federal Güvenlik Servisi tarafından gözaltına alınmıştı.

Rusya, Whelan’ın gözaltına alındığında ele geçirilen bir flash-disk’te gizli bilgiler tespit edildiğini açıklamıştı. Hakkındaki tüm suçlamaları reddeden Whelan, kendisine tuzak kurulduğunu ve kendisine bir Rus tanık tarafından verilen diskte tatil fotoğraflarının olduğunu düşündüğünü söyledi.

Amerikan yönetimi ve Amerikalı diplomatlar, ortada Whelan’a karşı somut deliller olmadığını, serbest bırakılması gerektiğini ve bu davanın iki ülkenin ilişkileri adına ciddi bir engel olduğunu dile getirdi.

Savcılık, Whelan hakkında yüksek güvenlikli bir hapishanede 18 yıl hapis cezası talep etmişti. Mahkeme, sonuç olarak 16 yıl hapis cezası kararı aldı.

Düğün için gittiği Rusya’da tutuklanmıştı

Michigan eyaletindeki bir otomobil yedek parça firmasının küresel güvenlik bölümü başkanı olan eski deniz piyadesi Whelan, Rusya’ya bir arkadaşının düğün törenine katılmak üzere gittiğini söylemişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da konuya ilişkin daha önce yaptığı açıklamada, Whelan’ın, Moskova’daki otel odasında yasadışı faaliyette bulunurken yakalandığını söylemişti.

50 yaşındaki Paul Whelan, hapishanede kendisine kötü davranıldığını ve sağlık sorunlarının olduğunu açıklamıştı. Ancak Rus yetkililer bu iddiaları reddetmiş ve Whelan’ın dikkat çekmek için bu açıklamaları yaptığını öne sürmüştü.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG