Erişilebilirlik

Rusya Darya Dugina'nın Ölümünden Ukrayna'yı Suçladı


Rus Federal Güvenlik Dairesi (FSB), Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen aşırı Rus milliyetçisi Alexander Dugin'in kızı Darya Dugina'nın Moskova yakınında aracına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu öldürülmesinden Ukrayna gizli servisini sorumlu tuttu. Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, olayı "şer" olarak niteledi.

Rus soruşturmacılar, 29 yaşındaki Darya Dugina'nın Cumartesi gecesi, kullandığı Toyota Land Cruiser model araca yerleştirilen bombanın patlaması sonucu hayatını kaybettiğini bildirmişti.

Ukrayna, saldırıda parmağı olduğu iddialarını reddetti.

60 yaşındaki ideolog Alexander Dugin, yeni bir Rus imparatorluğu kurulması için Rusça konuşulan bölgelerle diğer bazı alanların biraraya getirilmesi için şiddete başvurulmasını savunan açıklamalar yapmasıyla da tanınıyor. Rusya'nın Ukrayna'daki eylemlerini savunan kızı Darya Dugina, Rus devlet televizyonuna yorumcu olarak çıkıyordu.

Alexander Dugin, kızının ölümünden sonra kamuoyuna yaptığı ilk açıklamada, Darya Dugina'nın kendi gözleri önünde Ukrayna tarafından öldürüldüğünü söyledi.

"Yüreklerimiz sadece intikama susamış değil" diyen Dugin, "Ukrayna'ya karşı sadece zaferimize ihtiyacımız var. Kızım genç yaşamını zafer sunağında kurban etti. Bu nedenle lütfen (savaşı) kazanın!" ifadelerini kullandı.

FSB, saldırının 1979 doğumlu Ukraynalı bir kadın tarafından düzenlendiğini bildirdi. Kadının adı ve fotoğrafıyla beraber kişisel bilgileri, Rus haber sitelerinde yayınlandı.

İnternet siteleri, kadını Ukrayna güvenlik dairesiyle ilişkilendirdi ve Azov Taburu olarak bilinen, Rusya'nın terör örgütü olarak nitelediği Ukrayna ordu biriminin üyesi olmakla suçladı.

Azov Taburu'ndan Telegram mesaj platformunda yapılan açıklamadaysa FSB tarafından adı açıklanan kadının birimin hiçbir zaman bir üyesi olmadığı kaydedildi ve Rusya, yalan uydurmakla suçlandı.

FSB, Ukraynalı olduğunu iddia ettiği kadının ve kızının Temmuz ayında Rusya'ya geldiğini, Darya Dugina'nın yaşadığı apartman binasında bir daire kiralayarak bir ay boyunca saldırının planını yaptığını kaydetti.

FSB ayrıca Moskova'da Mini Cooper marka otomobiliyle dolaştığını ve Dugina'yı izlediğini iddia ettiği kadının takip edilmemek için üç ayrı araç plakası kullandığını bildirdi.

Cumartesi akşamı Darya Dugina ve babası Alexander Dugin'in Moskova dışında katıldığı etkinliğe Ukraynalı kadının da katıldığını kaydeden FSB, daha sonra aynı Mini Cooper ile kadının Rusya'dan Estonya'ya kaçtığını iddia etti.

"Vatansever Rus"

TASS haber ajansı, Rus polisinin Ukraynalı kadını arananlar listesine aldığını Moskova'nın Estonya'dan kadının iadesini istediğini bildirdi.

Estonya İçişleri Bakanlığı, Estonya polisi ve sınır muhafız hizmetleri, ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda, Estonya'ya giren ve Estonya'dan çıkan kişilere ilişkin verileri sadece "hukukun düzenlediği durumlarda" paylaşabileceklerini bildirdi. Açıklamada, FSB'nin suçlamasının bu zorunluluğa uymadığı kaydedildi.

Putin, Darya Dugina'yı vatansever Rus olarak tanımladı ve öldürülmesini "kötülük ve gaddarlık" olarak niteledi. Kremlin tarafından desteklenen RT medya kurumunun genel yayın yönetmeni Margarita Simonyan, Rus ajanlarının kadını Estonya'da takip edip bulabileceğini söyledi.

Alexander Dugin, kızı Darya için yarın Moskova'daki televizyon merkezinde bir anma töreni düzenleneceğini söyledi.

Olayın alternatif versiyonları

Bazı muhalif Ruslar, FSB'nin vakayı bu kadar kısa süre içinde çözüme ulaştırmasına şüpheyle bakıyor ve ne olduğuna ilişkin bazı alternatifler ortaya atıyor.

Rusya Parlementosu'nun eski üyesi olan Kremlin karşıtı Ilya Ponomaryov, dün akşam, Dugina'nın ölümünden, daha önce adı duyulmamış Rus militan örgüt Ulusal Cumhuriyetçi Parti'nin sorumlu olduğunu söyledi.

Reuters haber ajansı Ponomaryov'un iddiasını ve grubun varlığını bağımsız kaynaklardan doğrulatamadı.

Rusya Soruşturma Komitesi de konuya ilişkin açıklama talebini karşılıksız bıraktı.

Ilya Ponomaryov, Rus Parlamentosu'nun alt kanadı olan Duma'da 2014 yılında Ukrayna'ya ait Kırım Yarımadası'nın ilhak edilmesine karşı oy kullanan tek parlamenterdi. Ponomaryov, daha sonra Rusya'yı terk etmişti.

Kiev'de internet üzerinden bir televizyon kanalı işleten Ponomaryov, dün, Ulusal Cumhuriyetçi Parti örgütünün kendisine gönderdiğini söylediği manifestoyu okudu.

Manifestoya göre örgüt, Putin'i devirmeye ve yeni bir Rusya inşa etmeye kararlı. Rusya içinde bu gibi açıklamaların yapılması yasadışı olarak kabul ediliyor. Bu tarz açıklamalarda bulunanlar, uzun süreli hapis cezalarına çarptırılıyor.

Ponomaryov'un iddiaları, Darya Dugina'yı kimin, hangi sebeple öldürdüğü konusundaki olasılıklar listesine yenisini ekliyor.

Kimileri, Alexander Dugin'in hedef olduğuna inanıyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Mihailo Podolyak, Darya Dugina'nın öldürülmesinin, Rus istihbarat daireleri arasındaki çekişmenin sonucu olduğunu söyledi.

Podolyak, Twitter mesajında, "Ukrayna'yı Moskova'nın banliyölerinde meydana gelen bir araba patlamasından sorumlu tutma girişimlerinin hiçbir faydası yok" dedi.

Bazı muhalif Rus aktivistler, cinayetin, Alexander Dugin gibi aşırı milliyetçileri Ukrayna'ya karşı fazlasıyla yumuşak davrandığı gerekçesiyle Kremlin'i eleştirmekten caydırmak amacıyla, Rusya içindeki güçler tarafından planlanmış olabileceği görüşünde.

Muhalifler, cinayetin, iç düşman olarak görülen kişilerin üzerine girmek için bahane olarak da kullanılabileceğini savunuyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG