Erişilebilirlik

Rusya’dan Ermenistan’a ICC ile İşbirliği Yapmama Uyarısı


Rusya’nın Ermenistan'ı, Cumhurbaşkanı Vladimir Putin hakkında tutuklama emri çıkaran Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (ICC) yargı yetkisine boyun eğmesinin "ciddi sonuçları" olacağı konusunda uyardığı bildirildi.

ICC, bu ay Putin'i yüzlerce çocuğu Ukrayna'dan yasadışı yollarla sınırdışı ederek savaş suçu işlemekle suçlamış ve Rusya Cumhurbaşkanı hakkında yakalama emri çıkarmıştı. Bu karar Kremlin tarafından anlamsız ve çirkin bir şekilde taraflı olarak nitelenerek kınanmıştı.

Putin'in "özel bir askeri operasyon" olarak adlandırdığı Ukrayna'yı işgal emrini vermesinden bu yana, geleneksel bir Rus müttefiki olsa da Moskova ile bağları yıpranan Ermenistan, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin yargı yetkisi altına girmek için Roma Statüsü'ne taraf olma yolunda ilerliyor.

Rus devlet haber ajansı RIA, Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan bir kaynağa dayandırdığı haberinde Moskova'nın Ermenistan'ın ICC planlarını "kabul edilemez" olarak gördüğünü bildirdi.

Haberde Rusya'nın Erivan'ı, Anayasa Mahkemesi'nin onayının ardından Ermenistan Parlamentosu tarafından da onaylanması gereken bu planı hayata geçirmesinin, ikili ilişkiler açısından "son derece olumsuz sonuçlar" doğuracağı konusunda uyardığı belirtildi.

RIA'nın haberine göre Moskova, "Erivan'ın Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Roma Statüsü'ne katılma planlarını, ICC'nin Rus liderliği aleyhindeki son yasadışı ve yasal olarak hükümsüz ve geçersiz kararlarının arka planında kesinlikle kabul edilemez" olarak değerlendiriyor.

Haberle ilgili Ermenistan'dan henüz bir açıklama gelmedi.

ICC’nin yakalama emri, Putin'in seyahat etmek istediği bir ülkenin Roma Statüsü'ne resmi olarak taraf olması halinde, küresel seyahat planlarını zorlaştırma potansiyeline sahip.

Putin'in bu yıl seyahat edebileceği ülkeler arasında Güney Afrika ve Türkiye de bulunuyor ve Rus lider geçmişte Rusya'nın barışı koruma birlikleri ve bir askeri üssünün bulunduğu Ermenistan dahil eski Sovyetler Birliği'ne düzenli olarak seyahat etti.

Ancak Moskova'nın Erivan'la ilişkileri son aylarda, Rusya'nın Ermenistan ve Azerbaycan arasında, Azerbaycan'ın Ermeni nüfuslu bir bölgesi olan Dağlık Karabağ'daki savaşı sona erdirmek için aracılık ettiği 2020 ateşkes anlaşması nedeniyle kötüleşti. Ermenistan, Rusya’nın bu anlaşmaya tam riayet etmediğini savunuyor.

Rusya’nın barışgücü askerleri, Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'ın Azeri aktivistler tarafından kısmen abluka altına alındığını söylediği durumu sona erdirmek için şimdiye kadar müdahale etmedi. Moskova, bu tutumunu koruyor.

Ermenistan ile karşılıklı savunma anlaşması bulunan ve Güney Kafkasya bölgesini geleneksel olarak arka bahçesi olarak gören Rusya bir yandan ABD, Avrupa Birliği ve Türkiye'nin artan nüfuz rekabetiyle karşı karşıya.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG