Erişilebilirlik

Rusya: ‘IŞİD Petrolü Tüpraş’a Gidiyor’


Moskova, IŞİD’in Türkiye’ye kaçak petrol soktuğuna ilişkin iddialarına devam ediyor. Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin, petrol kaçakçılığının önemli ölçüde Türkiye üzerinden yapıldığını söyledi. BM Güvenlik Konseyi toplantısnda konuşan Vitali Çurkin, IŞİD’in kaçak petrolden günde “bir milyon dolar” gelir elde ettiğini öne sürdü.

Ceyhan ve diğerleri

Çurkin, sevkiyat için binlerce tanker kullanıldığını ve geçişlerin de Karakmış, Cilvegözü ve Öncüpınar sınır noktalarından yapıldığını savundu. Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi, Türkiye’ye giren kaçak IŞİD petrolünün bir kısmının Batman’daki Tüpraş Rafinerisi’ne götürüldüğünü öne sürdü. Çurkin, petrol akışının önde gelen yolları olarak da Ceyhan ve diğer limanlara işaret etti.

Büyükelçi Vitali Çurkin, Türkiye’ye karşı yaptırım kararı alınabileceğini de söyledi. Çurkin, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in daha önce yaptığı çağrıyı hatırlatarak, “Terörle mücadele, tüm dünyanın uluslararası hukuk normları çerçevesinde güç birliği yapmasını gerektiriyor ve bu mücadelenin merkezinde IŞİD yer alıyor” dedi.

Norveç’ten iddia

Norveç’te en çok satan üç gazeteden biri olan “Klassekampen” de, IŞİD petrolünün büyük oranda NATO üyesi olan Türkiye’ye girdiğini yazdı.

Gazete, iddiasını, Norveç Dışişleri Bakanlığı’nın bir danışmanlık kuruluşu olan Rystad Energy’ye hazırlattığı rapora dayandırdı. Rystad Energy’nin raporu, topladığı sayısal veriler ve bölgedeki kaynaklarla söyleşiler temelinde hazırladığı bildiriliyor.

Rusya’nın kaçak IŞİD petrolünün Türkiye’ye girdiğine ilişkin iddialarının, Türk hava sahasını ihlal eden bir Rus jetinin vurulmasından sonra başlaması dikkat çekiyor. Suriye ile sınırın uzunluğuna ve kaçakçılığın yeni bir şey olmadığına dikkat çeken Türk yetkililer, sınırdaki denetimler ile güvenlik görevlilerinin arttırıldığını söylüyor. ABD Maliye Bakanlığı’ndan üst düzey yetkili Adam Szubin de, geçen hafta, kaçak IŞİD petrolünün önemli kısmının Şam’daki Esad rejimine gittiğini, bir kısmının ise Türkiye’ye girme yolları bulduğunu söylemişti.

IŞİD’in kaçak petrolden yılda yarım milyar dolara yakın gelir elde ettiği tahmin ediliyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG