Erişilebilirlik

"Rusya 'Kirli Bomba' Tehdidini Bahane Edebilir"


Batılı ülkeler Rusya'yı, Ukrayna'da saldırıları arttırmak için Kiev’in nükleer malzeme içeren bomba kullanma hazırlığı içinde olduğu yalanını bahane olarak kullanmakla suçladı. Moskova, büyük bir muharebe beklentisiyle güneyde bir kentte yaşayan sivilleri tahliye etmişti.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna kuvvetlerinin Rus işgali altındaki Herson bölgesine ilerlemesiyle birlikte Batılı ülkelerin savunma bakanlarını dün telefonla arayarak Kiev'in "kirli bomba" kullanma planı yaptığından şüphelendiklerinin söylemişti.

Fransa, İngiltere ve Amerika’nın dışişleri bakanları, yaptıkları ortak açıklamada, Rusya'nın suçlamalarını reddettiklerini ve Rusya'ya karşı Ukrayna'ya verdikleri desteği yinelediklerini kaydetti.

Açıklamada, "Ülkelerimiz, Rusya'nın Ukrayna'nın kendi topraklarında kirli bomba kullanma hazırlığı içinde olduğu şeklindeki yalan suçlamalarını reddettiğimizi açıkça belirtti. Bu suçlamanın saldırıların arttırılması için bir bahane olarak kullanma girişimi olduğunu tüm dünya görecektir" denildi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, gece yaptığı konuşmada, Rusya'nın suçlamasının, Moskova'nın kirli bomba kullanmayı ve bunun için Ukrayna'yı suçlamayı planladığının bir işareti olduğunu söyledi.

Zelenski, "Eğer Rusya, Ukrayna'nın bir hazırlık içinde olduğu suçlamasında bulunursa bunun tek bir anlamı vardır: Rusya zaten bu hazırlığı yapmıştır" şeklinde konuştu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı, "Rusya Savunma Bakanı bir telefon gösterisi düzenlediğinde ve dışişleri bakanlarını bu 'kirli' nükleer bomba hikayeleriyle aradığında herkes her şeyi iyi anlıyor demektir. Bu savaşla ilgili kirli olan her şeyin kaynağının kim olduğunu herkes anlıyor" ifadelerini kullandı.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise Rusya'nın suçlamalarına başkalarının inanmadığının görüldüğüyle ilgili bir soruya, "Buna inanmamaları tehdit olmadığı anlamına gelmez. Tehdit açık" şeklinde yanıt verdi.

Tahliyeler

Rusya, kontrolu altında tuttuğu Dinyeper Nehri'nin batı yakasındaki bölgede yaşayan sivillerin tahliye edilmesi talimatı verdi. Moskova'nın bu bölgeyi ilhak ettiği açıklamasından kısa süre sonra Ukrayna kuvvetleri, bu bölgedeki ilerleyişini sürdürüyor.

Rusya'nın bu bölgede yenilgi alması, savaşın başından bu yana karşı karşıya kalacağı en büyük gerilemelerden biri olabilir.

Herson bölgesinin başkenti, Şubat'taki işgalden bu yana Rusya'nın ele geçirdiği tek büyük kent ve Ukrayna'yı ikiye bölen Dinyeper Nehri'nin Batı yakasındaki tek tutunma noktası. Herson, Rusya'nın 2014 yılında ilhak ettiği Kırım Yarımadası'na geçişi de kontrol ediyor.

Herson'un Rusya tarafından atanan yöneticileri, bugün yaptıkları açıklamada, bölgeden tahliye olmayanların ordunun savunma birimine katılma seçeneği olduğunu söyledi. Kiev, Rusya'yı, işgal altındaki bölgelerde yaşayan erkekleri zorla silah altına almakla suçluyor. Bu, Cenevre Sözleşmesi kapsamında savaş suçu sayılıyor.

Ukrayna ordusunun istihbarat şefi Kirilo Budanov, Rus kuvvetlerinin Herson'dan çekilmeye değil, Herson'u savunmaya hazırlandıklarını, tahliyelerin Rus enformasyon kampanyasının parçası olduğunu söyledi. Budanov, Rusya'nın Herson'dan mali yapıları, ekipmanı, zor durumdaki kent sakinlerini ve yaralıları tahliye ederken bir yandan da savunmasını pekiştirdiğini kaydetti.

Ukrayna’nın Interfax haber ajansına konuşan Budanov, "Her şeyin kaybedildiği imajı yaratmaya çalışıyorlar. Ancak aynı zamanda yeni askeri birimler konuşlandırıyorlar ve Herson sokaklarını savunmaya hazırlanıyorlar" dedi.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Rus kuvvetlerinin Eylül ayında sahada büyük yenilgiler alması sonrasında savaşı tırmandıran adımlar atmaya başladı.

Binlerce yedek askerin silah altına alındığı kısmi seferberlik ilan eden Putin, Ukrayna'da dört bölgeyi ilhak etti; Rus topraklarını savunmak için nükleer silah kullanabileceği tehdidini sık sık yineledi.

Rusya bu ay da kış mevsimi öncesinde Ukrayna'nın elektrik enerjisi ve ısıtma altyapısını hedef almak için uzun menzilli seyir füzeleri ve İran yapımı SİHA'lar kullanmaya başladı.

Rus televizyonunda Ukrayna karşıtı söylemler şiddetlendi

Rus devlet televizyonunda Ukrayna'nın sivil altyapısını hedef alan saldırıları açıkça alkışlayan siyasi yorumcuların katıldığı programlar arttı.

Bu yorumcuların gayrımeşru olarak tanımladıkları Ukrayna devletinin ortadan kaldırılması için daha sıkı önlemler alınması çağrısı yaptıkları görülüyor.

Rus devlet televizyonu sunucusu Anton Krasovski, Ukraynalı çocukların nehirlerde boğulması ve kapıları çivilenmiş kulübelerde canlı canlı yakılması çağrısı yaptığı görüşlerinden ötürü bugün özür diledi.

Krasovski, "Ukraynalı ninelerin Rus askerlerinin kendilerine tecavüz etmesi için kefen paralarını sakladıkları" şeklinde ifadeler de kullanmıştı.

Krasovski, özür mesajında, "Bazen bu oluyor, canlı yayındayken kendinizi kaybediyorsunuz ve duramıyorsunuz" dedi ve "çok utandığını" söyledi.

Rusya Soruşturma Komisyonu, Rus devletinin fonlarıyla işletilen uluslararası kanal RT'deki görevinden açığa alınan Krasovski'nin "keskin yorumlarının" değerlendirildiği bir rapor hazırlanması talimatı verdiğini bildirdi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Krasovski'nin bir gün soykırımı teşvik etme suçundan yargılanacağını söyledi ve ülkelere, RT kanalını yasaklamaları çağrısı yaptı.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG