Erişilebilirlik

Rusya'nın Cevabı Ekonomiyi Hedef Alacak


Rusya'nın Cevabı Ekonomiyi Hedef Alacak
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

Türkiye’nin, sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle Türkiye-Suriye sınırında Rusya’ya ait bir savaş uçağını düşürmesinin yankıları sürüyor. Ankara’ya sert mesajlar veren Rus liderler, Türkiye’nin bu eyleminin çok ciddi sonuçlar doğuracağını söyledi. Rus yetkililer, pilotlardan birinin öldüğü olayın ardından enkaz bölgesine gönderdikleri arama-kurtarma helikopterinin de düşürüldüğünü ve bir askerin öldüğünü açıkladı.

Türkiye’nin Suriye sınırında bir Rus savaş uçağını düşürmesine Moskova’nın olası tepkisi kaygı yaratıyor. Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, “Bugün, teröristlerin suç ortakları tarafından sırtımızdan bıçakladık” diyerek Türkiye’ye karşı çok sert sözler kullandı.

Türkiye, hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağını düşürmeden önce tam 10 kez uyardığını ancak pilotun uyarıları dikkate almadığını söylüyor. Rusya ise, sınır ihlali iddiasını reddediyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Sınırlarımızı ve vatandaşlarımızın hayatını ülkemizin etrafını saran ateş çemberinden korumak için her türlü önlemi alacağımızı herkesin bilmesini isterim” diye konuştu.

Türk yetkililer, Rusya’nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ı desteklemek için Suriye sınırındaki Türkmen kasabalarını bombaladığını iddia ediyor.

Carnegie Vakfı Moskova Merkezi uzmanlarından Aleksander Baunov ise, “Ruslar, Suriye’de Esat’a karşı olan herkese terörist muamelesi yapıyor” dedi.

Rusya, bölgeye gönderdiği arama-kurtarma helikopterinin Türkmen isyancılar tarafından düşürüldüğünü açıkladı. Türkiye’nin açık bir askeri mesaj veren bu eyleminin riskli sonuçlar doğurabileceği söyleniyor.

Baunov bu sonuçlar hakkında şöyle konuştu: “Rusya ile ticaret ve Rus turistler Türkiye için çok önemli. Resmi yaptırımlar gündemde bilmiyoruz ama Rus siyasetçiler resmi olmayan yaptırımlarda ustadır.”

Rusya’nın, NATO ve Batı İttifakı üyesi Türkiye’ye askeri misilleme yapması beklenmiyor. Türkiye’yle dayanışma içinde olduklarını ifade eden NATO Genel Sekreteri, taraflara itidal çağrısında bulundu.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG