Erişilebilirlik

Rusya Suriye Planını ABD'ye Sundu


Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry
Rus haber ajansları Moskova’nın Cenevre’de yapılacak görüşme öncesi Suriye’nin kimyasal silahlarını kontrol altına alma planını Amerika’ya sunduğunu bildiriyor. Planın ayrıntıları açıklanmadı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov Perşembe günü Cenevre’de biraraya gelerek planı ele alacak.
Kerry, kimyasal silahlarla ilgili herhangi bir plan üzerinde anlaşmanın “son derece güç” olduğunu söyledi.

Bir Fransız yetkili Rus planının hızla uygulanmasını öngören bir BM karar tasarısı üzerinde görüşmelerin başladığını bildirdi. Rusya karar tasarısında planı uygulamaktan kaçınması halinde Suriye’ye karşı kuvvet kullanılmasını izin veren bir ifade yer almasına karşı çıkıyor.

Suriye hükümeti Salı günü Rusya’nın olası bir Amerikan saldırısını önlemek için elindeki kimyasal silahları uluslararası kontrole devretmesi önerisini resmen kabul etti.
Başbakan Vail el-Haliki Şam hükümetinin “Suriyeli kanının dökülmesini önlemek” için öneriyi kabul ettiğini açıkladı.

İran, Çin ve Arap Birliği Rusya’nın önerisini memnunlukla karşıladıklarını bildirdi. Ancak Suriye muhalefet cephesi öneriyi “Esat’ı kurtarma girişimi” olarak niteleyerek reddetti.

Rusya bugüne kadar Suriye’nin en önemli destekçisi olmuş ve silah yardımlarının dışında, Çin’le beraber Güvenlik Konseyi’nde Esat’ı kınayan 3 öneriyi engellemişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG