Erişilebilirlik

‘Rusya Suriye’de Esat’ı Kurtarıyor’


‘Rusya Suriye’de Esat’ı Kurtarıyor’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Rusya’nın Suriye’deki hava operasyonları Amerika, Türkiye ve diğer NATO ülkelerini rahatsız ediyor. Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Suriye’deki hava saldırılarının IŞİD’i hedef aldığını söylese de Batılı ülkelerle birçok uzmana göre, Putin’in gerçek hedefi, Orta Doğu’daki son müttefiklerinden olan Esat rejimini ve bölgedeki varlığını korumak.

Amerika’nın Sesi Gürcü Yayın Bölümü’ne Skype üzerinden konuşan eski başkanlardan George W. Bush’un Rusya özel danışmanı Thomas Graham , “Rusya Suriye’deki duruma baktı ve Esat’ın sahada gücünü kaybettiğini gördü. Esat geçtiğimiz yaz ordusunun çok fazla bölgeye dağıldığını ve koruması gerektiği noktalarda zorlandığını söylemişti. Kremlin de bölgedeki çok az sayıda olan müttefiklerinden bir tanesinin tehlikede olduğunu fark edince, Suriye’deki üslerini ve çıkarlarını korumak için harekete geçti,” diye konuştu.

Graham, “Eğer Rusya’nın Suriye’deki askeri varlığını nerelere konuşlandığına bakarsanız, bu noktalardan IŞİD’i hedef almanın lojistik olarak zor olduğunu göreceksiniz,” diyerek Rusya’nın IŞİD’i hedef aldığına inanmanın zor olduğunu savunsa da binlerce Rus vatandaşının Suriye'de IŞİD saflarına katılması ve de Kafkaslar'daki terörist örgütlerin IŞİD'e bağlılıklarını açıklaması nedeniyle, IŞİD'ın eninde sonunda Rusya’nın hedefi haline geleceğini söylüyor.

Graham, Kafkaslar’daki birçok radikal örgüt üyesinin Rusya içinde çeşitli bölgelere dağıldığını ve Rusya’nın bu tehdidi ciddiye aldığını da ekledi. IŞİD’i hedef aldığını da açıkça belirten Rusya’ya karşı IŞİD, Kafkaslar’da örgüte bağlılıklarını açıklayan gruplar aracılığıyla karşılık verebilir.

Graham'a göre Suriye’ye geçmek isteyen Çeçen militanların güzergahında olan Gürcistan’ın da Rusya'nın eleştirilerini kendi güvenliği için dikkate alması gerekiyor.

Geçtiğimiz haftalarda Türk hava sahasını birçok kez ihlal eden Rusya, bunların bilinçli bir şekilde yapıldığına inanan Türkiye ve NATO’dan sert tepki görmüştü. NATO’nun 5’nci maddeyi devreye sokabileceği sinyali vermesi üzerine Graham’a göre Rusya dikkat etmezse bölgedeki durum değişebilir.

Yale Üniversitesi Jackson Enstitüsü’nde uzman olarak da görev yapan Thomas Graham, değil Rusya’nın amaçlarına ulaşıp ulaşmayacağı konusunda yorum yapmanın, Orta Doğu’daki durumun beş ya da on yıl sonra ne olacağı konusunda mevcut koşullarda tahmin yapmanın bile çok zor olduğunu söylüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG