Erişilebilirlik

Rusya "Tahıl Anlaşmasının Geleceği Belirsiz"


Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova

Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) arabuluculuğunda Ukrayna ile yapılan tahıl koridoru anlaşmasının ardından kendi tahıl ve gübre ihracatı konusunda bir gelişme olmadığını söyledi. Rusya, gelecek hafta sona erecek anlaşmanın süresinin uzatılması için kendi tahıl ürünlerinin ihracatının engellenmemesini şart koşmuştu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, gazetecilere yaptığı açıklamada ABD ve Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'nın ihracatını engellediğini söyleyerek, Moskova'nın 19 Kasım'da süresi dolacak olan tahıl koridoru anlaşmasını uzatıp uzatmayacağının hala belirsizliğini koruduğunu kaydetti.

Zakharova, "ABD ve AB, Rusya'nın gübre ve tahıl ihracatının önüne engeller koymaya devam ediyor. Tahıl koridoru anlaşmasının uzatılıp uzatılmaması konusunda karar verirken bunu göz önünde bulunduracağız" dedi.

BM ve Türkiye'nin girişimiyle Rusya ve Ukrayna arasında Temmuz ayında sağlanan anlaşma, dünyanın en büyük tahıl ihracatçılarından Ukrayna'nın Rusya'nın kapattığı Karadeniz'deki limanları aracılığıyla ihracata devam etmesine izin veriyor.

Ancak Moskova kendi tahıl ve gübre ihracatının engellendiğini söylüyor. Tahıl ihracatı Rusya'ya Ukrayna'yı işgali nedeniyle uygulanan mali yaptırımların kapsamına girmiyor. Ancak Moskova, yaptırımların sigorta, liman girişi ve diğer temel logistik unsurları etkilediğini söylüyor.

Rusya, Karadeniz'deki donanmasına bir insansız hava aracıyla düzenlenen saldırının ardından 29 Ekim'de tahıl koridoru mutabakatına katılımını durdurmuştu. Moskova saldırıdan Ukrayna'yı sorumlu tutmuştu. Ancak Rusya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin arasında yapılan telefon görüşmesinden sonra anlaşmaya geri dönmüştü.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG