Erişilebilirlik

Rusya taktik nükleer silahlar yerleştirmek için Belarus’la anlaştı


Rusya taktik nükleer silahlar yerleştirmek üzere Belarus’la anlaşma imzaladı. Rusya’ya ait savaş başlıkları bir ay içinde tamamlanması öngörülen özel bir tesiste tutulacak. Silahların kontrolu Rusya’da olacak.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, söz konusu planı 25 Mart’ta devlet televizyonuna verdiği röportaj sırasında açıklamıştı.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, konvansiyonel ya da nükleer savaş başlığı taşıyabilen İskender-M füzelerinin Belarus Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edildiğini söyledi.

Şoygu, imzaladıkları belgelerin taktik nükleer silahların Belarus'taki özel bir tesiste depolanması süreciyle ilgili olduğunu bildirdi.

Rus bakan, Su-25 savaş uçaklarının olası nükleer silah kullanımı için dönüştürüldüğünü ve Belarus askerlerinin gerekli eğitimi aldığını kaydetti.

Sergey Şoygu Minsk’te, Belarus Savunma Bakanı ile görüşmesinde yaptığı açıklamada, Batı ülkelerinin kendilerine karşı “ilan edilmemiş bir savaş” açtığını ileri sürdü.

Şoygu, “Batı’nın Ukrayna’daki silahlı çatışmada gerilimi tırmandırmak için elinden geleni yaptığını” savundu.

ABD'den kınama

ABD Dışişleri Bakanlığı Rusya'nın taktik nükleer silahlarını Belarus'a yerleştirmesine yönelik anlaşmayı güçlü bir şekilde kınadığını belirtti.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, Rusya'nın nükleer silah kullanmaya hazırlandığı yönünde bir işaret görmediklerini ve bu nedenle ABD'nin nükleer duruşunu değiştirmek için bir sebep olmadığını ifade etti.

Belarus’un üç NATO üyesiyle sınırı bulunuyor

Moskova bu kararla taktik nükleer silahlarını 1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana ilk kez kendi sınırları dışında konuşlandırıyor.

Rusya’nın taktik nükleer silahlarının, NATO üyesi olan Polonya, Litvanya ve Letonya ile sınırı bulunan Belarus’a ne zaman yerleştirileceği henüz net değil.

Belarus Rusya’nın Ukrayna işgaline destek veriyor ve Moskova’nın yakın bir müttefiki konumunda.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin daha önce yaptığı pek çok açıklamada, dünyada en fazla nükleer silaha sahip olan ülkesinin, kendisini savunmak için her aracı kullanacağını söylemiş ve Ukrayna işgalini “Rusya’nın saldırgan Batı’ya karşı bir hayatta kalma savaşı” olarak yansıtmıştı.

ABD ve müttefikleri ise Ukrayna’nın Rus güçlerini sahada yenilgiye uğratmasını istediklerini söylüyor; ancak Rusya’nın yok edilmesini amaçladıkları yönündeki iddiaları ve Ukrayna savaşının NATO’nun Sovyet sonrası dönemde genişlemesiyle bağlantılı olduğunu reddediyor.

Taktik ve stratejik nükleer silah arasındaki fark ne?

Taktik nükleer silahlar, sahada belirli bir taktik kazanım elde etmek amacıyla kullanılıyor ve bu nedenle stratejik nükleer silahlardan daha az patlayıcı gücüne ve randımana sahip.

Rusya’nın taktik nükleer silah açısından, ABD ve NATO askeri ittifakı karşısında rakamsal olarak büyük bir üstünlüğü bulunuyor. ABD, Rusya’nın elinde yaklaşık 2 bin taktik savaş başlığı olduğu kanısında.

ABD’ninse elinde yaklaşık 200 adet taktik nükleer savaş başlığı bulunuyor ve bunların yarısı Avrupa’daki üslerde.

300 ton ile 170 kiloton arasında bir patlayıcı gücüne sahip B61 nükleer bombalarıysa İtalya, Almanya, Türkiye, Belçika ve Hollanda’daki altı hava üssünde konuşlu bulunuyor.

ABD, Ukrayna savaşı sırasında Putin’in yaptığı açıklamalar sebebiyle dünyanın 1962 yılından bu yana en ciddi nükleer tehlikeyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor; Moskova ise bu konuda tutumunun yanlış yorumlandığını savunuyor.

Sovyetler Birliği’nin imzaladığı Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması, hiçbir nükleer gücün nükleer silahları ya da teknolojiyi nükleer olmayan bir güce transfer edemeyeceğini belirtiyor.

Antlaşma nükleer güçlere, silahlarını kendi denetiminde olmak koşuluyla sınırları dışında konuşlandırma imkanı veriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG