Erişilebilirlik

Rusya'dan Ukrayna'ya Şiddetli Bombardıman Sürüyor


Rusya, bu sabah savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna'ya en büyük saldırılarından birini düzenledi ve sabah saatlerinde 70'ten fazla füze fırlattı. Saldırılar nedeniyle ülke genelinde elektrik kesintileri yaşandı.

Ukraynalı yetkililer, ülkenin orta kesimindeki Krıvıy Rih bölgesinde bir apartman binasının hedef olduğunu, iki kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Dnipropetrovsk bölgesi valisi, füzenin en az 5 kişiyi de yaraladığını, bunların ikisinin çocuk olduğunu söyledi.

Güneydeki Herson kentinde ise bir kişinin öldüğü belirtildi.

Kiev dün geç saatlerde Rusya'nın, gelecek yılın başlarında, 24 Şubat'ta başlayan işgalin birinci yıl dönümüne gelinirken yeniden tam kapsamlı bir saldırı başlatma planları olduğu konusunda uyarıda bulundu. Saldırılar, Ukrayna'nın büyük kısmının harap olmasına neden oldu ancak Moskova'nın kontrolüne geçen toprakların miktarı sınırlı kaldı.

Rusya Ukrayna'nnın enerji altyapısını hedef alıyor

Rusya Ekim ayından bu yana hemen her hafta Ukrayna'nın enerji altyapısına saldırılar düzenliyor.

Ekonomi Bakanı Yulia Sviridenko, sosyal medyada paylaştığı mesajında, Rusya'nın amacının Ukraynalılar'ın sürekli baskı altında hissetmesi, neredeyse her gün sığınaklara inmek zorunda kalması, elektrik ve su kesintilerinden rahatsızlık duyması olduğunu kaydetti.

Ukrayna ordusu 60-76 kadar Rus füzesinin vurulduğunu aktarırken Moskova yönetimi, saldırıların Ukrayna'nın askeri kapasitesini engellemek için yapıldığını söylüyor. Kiev ise saldırıları "savaş suçu" olarak değerlendiriyor.

Ukrayna bombardımanı

Rus birlikleri, güney ve doğuda Ukrayna'nın yaklaşık beşte birini işgal ederken her iki tarafta da çok sayıda kaybın verildiği sert çatışmaları arttırmaya çalışıyor. Tarafların hiçbiri kendi askeri kayıplarına ilişkin ayrıntılı rapor yayımlamıyor.

Öte yandan Rusya'nın Ukrayna'ya yerleştirdiği Rus yetkililer, Ukrayna füzelerinin iki ayrı bölgede sivilleri öldürdüğünü bildirdi.

Ukrayna'nın Rusya kontrolündeki Luhansk bölgesinde Rusya sınırının yakınındaki Lantrativka köyünde, sekiz kişinin öldüğü, 23 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Rus yetkili Leonid Paseçnik saldırıyı "barbarca" olarak değerlendirdi ve Ukrayna'nın mahalleleri, okulları ve alışveriş bölgelerini mümkün olduğunca çok kişiyi öldürme amacıyla hedef aldığını söyledi ancak iddialarına kanıt sunmadı. Kiev'den de iddialarla ilgili yorum gelmedi.

Rusya'nın kontrolundaki Luhansk'ta Ruslar'dan oluşan "halkın milisleri" adlı grubun başkanı, yaklaşık 70 km güneydeki Svatove kasabasında, Ukrayna bombardımanı sonucu bir sivilin öldürüldüğünü bildirdi.

Reuters haber ajansı tarafların verdiği rakamları doğrulayamadı ancak karlarla kaplı başkent Kiev'de, üç patlama olduğunun görüldüğünü ve dumanlar yükseldiğini bildirdi.

Ukrayna, elektrik ve su tedarikini yeniden sağlayabilmek için enerji altyapısının çoğunu onarmayı başardı, ancak art arda gelen saldırılar bunu zorlaştırıyor.

Ukrayna'nın orta kesimindeki Poltava, kuzeydeki Sumi ve Karadeniz'deki Odesa bölgeleri, Rusya'nın hedefi olduğu bildirilen yerler arasındaydı. Çok sayıda demiryolu hattı da elektriksiz kaldı.

"Rusya'dan yeni bir büyük saldırı Ocak'ta gelebilir"

Ukraynalı savunma yetkilileri, dün Rusya'nın bu yılın başlarında ele geçirmeye çalıştıkları Kiev'i ikinci kez alma girişimini içerebilecek yeni bir topyekun saldırıyı gelecek yılın başında başlatabileceği tahmininde bulundular.

Economist dergisine verdiği röportajda Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ve ordu komutanları, yeni saldırıların Ocak ayında gelebileceğine işaret etti.

Açıklamada, saldırının doğudaki Donbass bölgesinden, güneyden veya komşu Belarus'tan başlatılabileceğini söylediler.

Ukrayna bu iddiada bulunurken Rusya Savunma Bakanlığı bugün, Rus ve Belarus birliklerinin Belarus'ta tanklar, makineli tüfekler ve insansız hava araçlarıyla nehri geçme alıştırmaları yaptığı ortak tatbikatları gösteren bir video yayınladı.

Avrupa Birliği liderleri gelecek yıl Ukrayna'ya, 18 milyar Euro'luk finansman sağlama konusunda dün anlaşmaya vardı ve Moskova'yı madencilik sanayisine yatırımın yasaklanmasının dahil olduğu dokuzuncu yaptırım paketiyle hedef aldı.

ABD ordusu, Ukrayna askeri personelinin Almanya'daki eğitimini arttıracağını söyledi ve ABD Senatosu, Ukrayna'ya 2023'te en az 800 milyon dolarlık ek güvenlik yardımı sağlayan bir yasa tasarısını kabul etti.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG