Erişilebilirlik

Rusya Ukrayna'ya Çeçen Savaşçı mı Gönderiyor?


Rusya Ukrayna'ya Çeçen Savaşçı Gönderiyor mu?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Ukrayna’daki cumhurbaşkanlığı seçimleri, ülkenin doğusuna barış getirmeye yetmedi. Rusya, bu bölgede mücadele eden ayrılıkçılara askeri destek vermediğini söylüyor ancak bölgeden gelen haberlerde, birçok ayrılıkçının Rus vatandaşı bazılarınınsa Çeçen olduğu bildiriliyor

Ukrayna’daki cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra Donbas bölgesindeki ayrılıkçılar havaalanını ele geçirdi ve Donetsk’i ellerinde tutabilmek için şiddetli çatışmaya girdi.

Rusya, Ukrayna’daki seçimleri desteklediğini açıklamıştı. Ancak Ukraynalı yetkililer, Rusya’nın ayrılıkçıların yanında savaşmaları için sınıra asker gönderdiğini iddia ediyor: ”Ukrayna’nın savunmasını düzenlemesi gerekiyor. Sadece Ukrayna-Rusya sınırını korunmak yetmiyor. Özellikle Donetsk ve Luhansk bölgelerinde tüm kaynakları seferber etmeliyiz.”

Ukraynalı yetkililer, Donetsk’teki çatışmalardan sonra hastaneye kaldırılan yaralılardan bazılarının Çeçen olduğunu bildiriyor.

Çeçenistan’ın Rusya yanlısı lideri Ramzan Kadirov, Moskova’nın emri üzerine Ukrayna’ya asker yolladığı iddialarını reddediyor.

Ancak siyaset uzmanı Peter Eltsov, Kadirov’u inandırıcı bulmuyor: ”Eğer Donetsk’te Rusya yanlısı ayrılıkçılarla omuz omuza savaşan Çeçenler varsa bunun anlamı, bu kişilerin bölgeye doğrudan Kadirov tarafından gönderildiği ve Kadirov’un milis gücüne bağlı olduğudur.”

Peter Eltsov’a göre Rusya Cumhurbaşkanı Putin’in, müttefiki Kadirov’dan Ukrayna’nın doğusuna Çeçen savaşçı göndermesini istemesi mümkün: ”Korkunç bir ikiyüzlülük sözkonusu. Rusya, Ukrayna’daki ayrılıkçı hareketi destekliyor, ama aynı zamanda kendi içindeki ayrılıkçılarla savaşıyor. Aynı Çeçenistan’da olduğu gibi. Putin, ‘artık Çeçenler ayrılıkçı harekete devam etmiyor, hatta Çeçenler Rusya’nın büyük bir güç olmasını o kadar çok istiyor ki, Ukrayna’daki Rus ayrılıkçılara destek veriyor’ imajı yaratmak istiyor.”

Eltsov’a göre Rusya’nın bölgeye Çeçen savaşçı gönderdiğini gösteren başka kanıtlar da var: ”Bu savaşçılar iyi eğitilmiş. Haberlerde de görüldüğü gibi rastgele halktan insanlar değiller. Silahlılar ve eğitimliler. Bu silahları Rusya’dan aldıkları son derece açık.”

Çatışmalar sonrasında Donetsk'e gergin bir sukunet hakim: ”Çatışmaları durdurma, diyaloğa başlama ve barışçı bir anlaşmaya varma zamanı çoktan geldi.”

Ancak bazı gözlemcilere göre ayrılıkçılar, bir sonraki hamle için hazırlık aşamasında.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG