Erişilebilirlik

Rusya ve Çin Bombardıman Uçaklarından Ortak Devriye


Rusya ve Çin’e ait stratejik bombardıman uçakları batı Pasifik’te ortak devriye görevi gerçekleştirdi. Ortak devriye görevi iki ülke arasında savunma alanında gittikçe yakınlaşan ilişkilerin göstergesi olarak değerlendirildi.

Rusya Savunma Bakanlığı, hava kuvvetlerine ait Tu-95 bombardıman uçaklarının ve Çin’e ait H-6K uçaklarının Japon Denizi ve Doğu Çin Denizi üzerinde sekiz saatlik bir görev kapsamında uçtuğunu belirtti.

Tatbikat kapsamında Rus bombardıman uçaklarının ilk kez Çin’e indiği ve Çin bombardıman uçaklarının da Rusya’daki bir hava üssüne uçtuğu kaydedildi. Açıklamada ortak devriyelerin herhangi bir ülkeye yönelik olmadığı belirtildi.

Çin Savunma Bakanlığı da bugünkü ortak devriye görevinin, iki ülkenin orduları arasında yıllık işbirliği planının rutin bir parçası olduğunu kaydetti.

Ortak devriye öncesinde, ABD ile ilişkileri gergin olan Moskova ve Pekin gittikçe artan askeri iş birliğini göstermek amacıyla bir dizi ortak tatbikat gerçekleştirmişti.

Pekin Eylül ayında iki binden fazla asker, 300 askeri araç, 21 savaş uçağı ve 3 savaş gemisini Rusya ile kapsamlı askeri tatbikata göndermişti.

Çin’in ilk kez tek bir Rus tatbikatına katılmak üzere ordusunun üç biriminden de asker gönderdiği tatbikatın, iki ülke arasındaki derin askeri işbirliğini ve karşılıklı güveni gösterdiği yorumu yapılmıştı.

Savunma işbirliği Ukrayna işgalinden bu yana arttı

Moskova ve Pekin arasında savunma alanında işbirliği Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiği 24 Şubat’tan bu yana güçlendi.

Rusya ile dostluk ilişkisinde bir sınırın olmadığını ilan eden Çin Moskova’nın adımlarını eleştirmeyi kesin bir dille reddetmiş; ABD ve NATO’yu Kremlin’i kışkırtmakla suçlamıştı. Pekin Rusya’ya uygulanan yaptırımları da eleştirmişti.

Rusya da bunun karşılığında, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyaretiyle ABD ve Çin arasında tetiklenen gerilimde Çin’e güçlü destek vermişti.

Washington Pekin’e Rusya’ya doğrudan askeri ya da ekonomik destek sağlamaması uyarısında bulunmuştu.

“Enerjide daha yakın ortaklık”

Önemli ölçüde enerji ithalatı yapan Çin ekonomisi, Rus petrolü ve gazının en büyük müşterilerinden biri.

Çin’in Rusya’dan enerji ithalatı bir önceki yıla kıyasla iki kattan fazla artarak Ekim ayında 10,2 milyar dolara ulaştı.

Çinli ithalatçılar Moskova’nın sunduğu indirim avantajından faydalanmıştı.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping de dün yazdığı bir mektupta, Pekin’in Rusya ile enerji alanında daha yakın bir ortaklık kurmaya hazır olduğunu belirtmişti.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG