Erişilebilirlik

Rusya’ya Yaptırımlar Alman Tüketicisini Güldürdü


Rusya’ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle Alman iş dünyasında keyifler kaçarken, ekonomi uzmanları Alman ekonomisinin 2014'teki büyüme tahmininin yaptırımlarla bağlantılı yüzde 2’den yüzde 1,5’e ineceğini tahmin ediyor. Ancak tüketiciler yaptırımlar yüzünden düşen fiyatlardan memnun

Almanya’da ekonomik atmosferi yansıtan ve her ay yedi bin şirket yöneticisinin katılımı ile yapılan İş Ortamı Endeksi anketine göre, endeks geçen Ağustos ayı itibarıyla 108 puandan 106,3 puana geriledi.

Almanya ve diğer Batı ülkelerinin Ukrayna’yla yaşanan krizden dolayı Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar nedeniyle Alman iş dünyasında keyifler kaçarken, ekonomi uzmanları Alman ekonomisinin 2014'teki büyüme tahmininin yaptırımlarla bağlantılı yüzde 2,0’den yüzde 1,5’e ineceğinden yola çıkıyorlar.

Başbakan Merkel’in son günlerdeki açıklamalarında Rusya'ya karşı yaptırımların daha da sertleştirilmesini talep etmesi, iş dünyasındaki huzursuzluğun artmasına neden oldu. İşveren temsilcileri Rusya ile ilişkilerin bozulması durumunda ihracatın yara alıp çok sayıda şirketin iflas edeceği görüşünde.

Almanya Rusya’nın en büyük ticari ortağı konumunda, ülkede 350 bin kişinin istihdamı Rusya ile yapılan ticarete bağlı olarak sağlanıyor. 6 bin 300 şirket Rusya piyasasında faaliyet gösterirken, bunların hemen hepsi küçük ve orta ölçekli.

Uzmanlar ekonomik yaptırımların Alman ekonomisinin omurgasını oluşturan bu şirketlerin dörtte birini iflasa sürükleyebileceğinden yola çıkıyor.

Konuyla ilgili analizlerde dikkat çeken bir diğer nokta, yaptırım krizinin uzaması durumunda Rusya’nın Batı yerine Asya'ya yönelerek Çin, Hindistan ve Türkiye gibi yaptırımlara katılmayan ülkelerle alışverişini yoğunlaştıracağı kaygısı. Rusya ile Çin arasında imzalanan doğalgaz sevkiyatı anlaşması yakınlaşmaya delil olarak tanımlanıyor.

17 Temmuz'da Ukrayna'nın doğusunda tahminen Rus ayrılıkçıların bir yolcu uçağını düşürmesinin ardından başlayan yaptırımlarda Alman şirketleri açısınan en kötü senaryo, Rusya’daki Alman şirketlerinin mal varlığına el konulması tehlikesi.

İş çevreleri Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in misilleme olarak böyle bir gişiminde bulunabileceğini öne sürerek, tansiyonun düşürülmesini ve diyalog kapısının kapatılmamasını talep ediyor.

Alman tüketici memnun

Karşılıklı ekonomik tedbirler madalyonunun diğer tarafında Almanya’daki tüketicinin yüzünün gülmesine neden oluyor. Rusya'nın yaptırımlara misilleme olarak yaptırıma katılan ülkelerden gıda ithalatını yasaklaması sonrasında Almanya’da sebze meyve fiyatları son beş yılın en düşük düzeyine düştü.

Üreticiler Rusya'ya ihracat kapısının kapanması sonrasında arzın artmasına paralel talep aynı kaldığından tarım ürünlerini iç pazara kaydırdı. Ayrıca Almanya’da geride kalan aylarda hava koşullarının uygun olması nedeniyle elma, armut ve patetes başta olmak üzere belirli tarım ürünlerinden geçen yıllara kıyasla çok daha fazla rekolte alındığını belirten tarım sektörü temsilcileri, ellerindeki malı neredeyse kârsız bir şekilde piyasaya sunmaktan başka çare göremiyor.

Bu arada Federal Tarımcılık Bakanı Christian Schmidt, vatandaşlara daha fazla elma yemeleri çağrısı yaptı. Günde beş kez elma ve Almanya’da üretilen diğer meyvelerin yenmesini tavsiye eden bakan, üreticilerin de ellerindeki malları atmak yerine, hibe desteği olarak okullara dağıtmalarını önerdi.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG